Raimo Sailaksen synkkä show: "Kansalaiset näkevät valtion namusetänä"

maailmantalous
Teksti
Leena Sharma

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen mielestä on käsittämätöntä, että kansalaiset eivät ymmärrä yksinkertaista yhtälöä: kun elinikä pitenee, osa vuosista on käytettävä työn tekemiseen entistä pidempään.

Raimo Sailas
Raimo Sailas. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Valtiosihteeri Raimo Sailas varasti huomion SuomiAreenan TalousPorina 2010-keskustelussa Porissa. Sailas lähestulkoon kyseenalaisti länsimaisen liberaalin demokratian, jossa kansalaiset pitävät hänen mielestään valtiota ”namusetänä” eikä tarvittavia säästöjä ja leikkauksia pystytä toteuttamaan.

Sailas aloitti puheenvuoronsa kertaamalla syksyn 2008 tapahtumia, jolloin nähtiin maailmanhistorian ensimmäinen globaali talouskriisi. Nyt maailmantalous on hänen mielestään eräänlaisessa koelaboratorio-tilassa eikä kukaan pysty ennustamaan tulevaisuutta.

”Syksyllä 2008 yksikään valtiovarainministeri ei nähnyt talouskriisiä, joka oli aivan nenän edessä”, hän muistutti.

Ennen Sailasta paneelissa puhui talouskomissaari Olli Rehn, joka valoi – luonnollisesti jo virkansakin puolesta – uskoa siihen, että euromaiden talous saadaan uusien sääntöjen ja kontrollimekanismien avulla nousuun.

Sailas suhtautui tilanteeseen huomattavan skeptisesti.

”Sääntöjä on helppo keksiä ja kirjata, mutta noudatetaanko niitä nyt kun ei ole ennenkään noudatettu”, hän kysyi.

Suomen tilanteesta valtakunnan virallisella pessimistillä ja talouskurin vaatijalla oli melko synkkä näkemys.

”On sanottu, että kansallisen konsensuksen aika on ohi. Minun mielestäni ei ole. Meillä vallitsee vankka yksimielisyys siitä, että työuria ei tarvitse pidentää, että opiskelijat voivat lorvia vuosikausia yliopistossa, että mitään leikkauksia ei tarvita ja että asuntolainojen korkovähennysoikeuteen ei ainakaan kajota”, Sailas vinoili ja kirvoitti yleisöltä kunnon naurut.

Sailas jätti kuulijoiden pohdittavaksi, onko niin, että demokraattisten maiden parlamentit ovat kykenemättömiä valvomaan julkisen talouden tasapainoa?

”Monissa kehittyvissä maissa ajatellaan nykyään, ettei ole mitenkään itsestään selvää ottaa mallia meistä, vaan katseet kääntyvät Kiinan ja Singaporen kaltaisiin yhteiskuntajärjestelmiin.”

Sailaksen mielestä on käsittämätöntä, että kansalaiset eivät ymmärrä yksinkertaista yhtälöä: kun elinikä pitenee, osa vuosista on käytettävä työn tekemiseen entistä pidempään.

”Kansalaiset näkevät valtion namusetänä jolta voi pyytää loputtomasti kaikkea. Ikävät päätökset tehdään aina vasta pakon edessä, veitsi kurkulla.”