Piikki auki raidehankkeelle

Raide-Jokerin kulut kasvavat rajusti. Espoon johtava kuntapoliitikko ei usko, että tulossa olisi länsimetron kaltainen sotku.

suoraan sanoen
Teksti
Juha Salonen

Raide-Jokerin eli Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettavan pikaraitiolinjan budjetti paisuu. Se kasvoi lähes 100 miljoonalla eurolla alkuperäisestä 275 miljoonan kustannusarviosta. Osa summasta kaatuu varmuudella Espoon kontolle. Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi (vihr), tuliko tämä lisälasku yllätyksenä Espoon päättäjille?

”Ei välttämättä. Ei ainakaan sellaisille päättäjille, jotka ovat olleet mukana isommissa hankkeissa. Ongelmana on, että päätökset täytyy tehdä liian aikaisessa vaiheessa, suunnitelmien ollessa vasta luonnosasteella. Niiden pohjalta on sitten vaikea tehdä luotettavia kustannusarvioita.”

Eikö länsimetrosta opittu mitään?

”Olisin kyllä toivonut, että Raide-Jokerin alkuperäinen kustannusarvio olisi ollut tarkempi kuin länsimetron kohdalla. Länsimetron kohdalla maailma ehti muuttua kokonaan toiseksi, kun viive alkuperäisestä suunnitelmasta toteutukseen oli niin pitkä.”