Rahapelien valvonta pois poliisilta? Ristiriitainen ja sekava esitys

”Rahapeliyhtiöitä pitäisi tarkastella riippumattomasti”, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö.

Fintoto
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Virkamiestyönä tehty esitys ehdottaa, että rahapeliyhtiöt RAY, Veikkaus ja Fintoto yhdistetään yhdeksi yhtiöksi.

Ehdotus tuskin yllättää ketään, sillä paine yhdistämiselle on ollut jo kauan. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin johdolla istunut työryhmä ehdotti myös, että rahapelien valvonta pitäisi siirtää Poliisihallituksesta sisäministeriölle.

Poliisihallitus, joka on sisäministeriön alainen organisaatio, on valvonut, että peliyhtiöt noudattavat arpajaislakia. Suomessa pelejä saavat järjestää vain RAY, Veikkaus ja Fintoto.

”Tulisi varmistaa valvonnan itsenäisyys ja riippumattomuus. Lisäksi tulisi lisätä valvonnan resursseja, jotta viranomaiset pystyisivät puuttumaan entistä tehokkaammin arpajaislain vastaiseen pelitoimintaan”, ministeriön tiedotteessa sanottiin.

Myös sisäministeri Päivi Räsänen (kd) sanoi tiedotustilaisuudessa, että rahapelien valvonta pitäisi siirtää sisäministeriöön.

Tällä hetkellä sisäministeriö vastaa rahapeliyhtiöiden eri linjauksista ja arvioinneista. Suomen Kuvalehden haastattelussa kansliapäällikkö Päivi Nerg myöntää, että rahapelejä valvova viranomainen ei voi olla sama taho, joka vetää linjauksia koko toimialalle.

”Rahapeliyhtiöitä pitäisi tarkastella riippumattomasti, en ole ollenkaan varma, että valvonta tulisi sisäministeriöön. Asiaa pitää selvittää lisää, ja se on vielä auki. Toivoin, että asiaa ei olisi vielä otettu esille”, Nerg sanoo.

Kansliapäällikön mukaan Poliisihallitus on tehnyt tähän asti hyvää työtä rahapelien valvonnan suhteen, mutta sen resurssit ovat heikot. Kyse on siis rahasta ja henkilömääristä.

 

Rahapeliyhtiöiden yhdistäminen saa laajaa poliittista kannatusta, sillä kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok) johtama kaikkia puolueita edustava parlamentaarinen työryhmä oli samaa mieltä virkamiestyöryhmän esityksen kanssa.

Seuraavissa hallitusneuvotteluissa ratkaistaan, tuleeko sinne kirjaus rahapeliyhtiöiden yhdistämisestä. Kansliapäällikö Nergin mukaan uusi yhtiö voisi olla todellisuutta vuonna 2017.