Pyhätunturi: Kurukonsertissa otetaan töpselit pois seinästä

Kesämatkalla: Pyhätunturin karujen rotkojen keskellä tangoilee Jari Sillanpää.

Kesämatkalla
Teksti
Pekka Anttila

KESÄMATKALLA – Jokohan se Mato Valtonen olisi vihdoin rauhoittunut.

Sleepy Sleepers ja Leningrad Cowboys -yhtyeistä tuttu entinen it -yritys Wapitin toimitusjohtaja, näyttelijä ja kirjailija on jo vuosien ajan häärännyt pienen akustisen Pyhä Unplugged -festivaalin taiteellisena johtajana. Kaikki kunnia Valtoselle, sillä Pyhätunturin kansallispuiston kauniissa maisemissa järjestettävä musiikkitapahtuma on vakiinnuttanut suosionsa yhtenä Lapin kesän elämyskohteena. Unpluggedista on nautittu jo 15 vuoden ajan.

Päänäyttämönä on Aittakuru, joka on akustiikaltaan ainutlaatuinen. Pääroolissa puolestaan on luonto. Karun kurun pohjalle rakennetulta näyttämöltä kuuluu kirkkaana noin 500 hengen katsomon yläriveille asti pienikin risahdus. Ilman tekniikkaa tai vahvistimia. Kokemus on hätkähdyttävä ja ensimmäinen reaktio epäuskoisuus.

Musiikkia voi kuunnella myös jylhissä maisemissa Tajukankaan laavulla, tunturin huipulla kahvila Tsokassa ja hotelli Pyhätunturissa. Konsertteja järjestetään viikonlopun ympärillä heinä–elokuun vaihteessa neljänä päivänä torstaista sunnuntaihin. Aittakuruun on kävelymatkaa hotelli Pyhätunturilta alle kilometri. Opasteet johtavat oikeaan paikkaan.

Kunnallispolitiikassakin vaikuttaneen Valtosen puhujanlahjat ovat ilmeisesti niin vakuuttavat, että vuodesta toiseen hän onnistuu houkuttelemaan maan eturivin esiintyjiä keskelle erämaata. Tänäkin vuonna esiintyjälista on nimekäs.