Puuvilla käy vähiin – Suomalainen keksintö sai H&M:n palkinnon tekstiilikierrätyksen kehittämiseen

Kehräysmenetelmä perustuu ionisiin nesteisiin.

keksinnöt
Teksti
Elina Venesmäki

Suomalaiskeksintö voitti helmikuussa ruotsalaisen vaatejätin H&M:n omistajasuvun jakaman 300 000 euron palkinnon. H&M Conscious -säätiö järjesti innovaatiokisa Global Change Awardin nyt ensimmäistä kertaa.

Palkinto tuli ideasta hyödyntää Ioncell-F™-menetelmää puuvillan kierrätyksessä. Kilpailuun osallistui 2700 hanketta. Menetelmä on kehitetty Aalto-yliopistolla yhteistyössä muun muassa Helsingin yliopiston kanssa. Palkintorahalla yliopistot voivat kehittää keksintöään eteenpäin.

Ioncell-F-prosessi on kehräysmenetelmä, joka perustuu ionisiin nesteisiin (sula suola). Prosessin takana on professori Herbert Sixtan kuusihenkinen tutkimusryhmä Aalto-yliopistosta, joka aloitti menetelmän kehittelyn vuonna 2010.

Helsingin yliopiston ryhmä kehitti prosessissa tarvittavan ionisen nesteen. Prosessissa puuvilla liuotetaan nesteeseen ja sen jälkeen ”pursotetaan” suuttimesta tekstiilisäikeiksi. Teknologian tutkimuskeskus VTT osallistui jätepuuvillan esikäsittelyyn.

Palkitussa hankkeessa tutkijat ovat vasta ehtineet kehrätä puuvillasta kuitua, ja tavoitteena on saada kuidusta aikanaan tekstiilejä. Muotoilun tutkija Marjaana Tanttu Aalto-yliopistossa on mukana tässä vaiheessa.