Puuro- vai polttokattilaan? Kaura olisi halpa biopolttoaine

Noin 2,5 kiloa kauraa vastaa polttoaineena litraa kevyttä polttoöljyä.

biotalous
Teksti
Pekka Hietala

Viljojen maailmanmarkkinahinnat ovat poikkeuksellisen alhaalla. Esimerkiksi kauran tuottajahinta Suomessa on jo alle 130 euroa tonnilta.

Maailmalla on saatu hyvä viljasato ja markkinat ovat ”tukossa”, kuvaa hintakehitystä MTK:n vilja-asiantuntija Max Schulman. Tilanne ohjaa miettimään vaihtoehtoja kauran ravintokäytölle, koska matka pellolta pöytään on muodostumassa liian kalliiksi.

Kaura sopii rakenteensa ja lämpöarvonsa puolesta erittäin hyvin polttoaineeksi lämpövoimaloissa. Kauranjyviä voidaan käyttää sellaisenaan esimerkiksi pellettien polttoon suunnitellussa pienemmissä lämpökattiloissa, joita on saatavilla omakotitaloihinkin.

Ongelmatonta kauran poltto lämpökattiloissa ei silti ole, sillä sen korkeat rikki- ja klooripitoisuudet voivat aiheuttaa kattilaa syövyttäviä yhdisteitä. Myös niin sanottua pohjatuhkaa muodostuu paljon.

Kauran lämpöarvo on sen kosteudesta riippuen noin 3,6 MWh tonnilta, siis lähes puupelletin luokkaa. Noin 2,5 kiloa kauraa vastaa polttoaineena litraa kevyttä polttoöljyä mutta on ympäristöystävällinen biopolttoaine.