Puoluesihteeri Timo Laaninen: Netin kautta syntyy uusia poliitikkoja

internet
Teksti
Kirsi Kallio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Off Topic -korttipelissä pelataan verkkokeskusteluista poimituilla aiheilla. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.

Nettikeskustelun merkitys vaaleissa on viime vuosina kasvanut. Tätä mieltä ovat neljän suurimman puolueen puoluesihteerit.

Useilla poliitikoilla on nykyisin omat nettisivut. Moni pitää blogia, jotkut keskustelevat Facebookissa ja Twitterissä. Netti on alkanut vallata alaa perinteisiltä politiikanteon paikoilta – jopa siinä määrin, että keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen puhuu uusista, netin kautta syntyneistä poliitikoista.

Mitkä ovat netin mahdollisuudet ja kuinka siellä pitäisi toimia? Kysyimme seuraavaa neljän suurimman puolueen puoluesihteereiltä.

1. Miten puolue on ohjeistanut kansanedustajia, kunnanvaltuutettuja ja ehdokkaita osallistumaan nettikeskusteluun?

2. Pitäisikö puolueesi poliitikkojen osallistua aktiivisemmin ja omalla nimellä nettikeskusteluihin?

3. Milloin viimeksi olet itse kommentoinut asioita netissä? Teitkö sen omalla nimelläsi?

4. Mikä merkitys on kansalaiskeskusteluilla netissä?

Kansallisen Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen

Kuva Markku Ulander / Lehtikuva

1. “Kokoomus on tehnyt ehdokkaille ja jäsenilleen koulutusoppaan verkkoviestintään. Lisäksi ohjeistamme joukkojamme jatkuvasti puolueen sisäisen tiedottamisen kautta (kanavana muun muassa ehdokkaidemme Facebook-ryhmä).”

2. “Olemme kannustaneet kokoomuslaisia olemaan netissä aktiivisia. Lisäksi kokoomus on suositellut jäsenilleen ja ehdokkailleen, että nettikeskusteluihin osallistuttaisiin aina omalla nimellä/ profiililla.”

3. “Kommentoin lähes päivittäin asioita sekä Facebookissa että Twitterissä. Käytän näissä keskusteluissa vain omaa profiiliani.”

4. “Netissä käytävää keskustelua ei voi tänä päivänä enää ohittaa. Kokoomus on kaikkialla siellä missä ihmisetkin ovat. Netissä pyrimme kuuntelemaan ihmisiä entistäkin herkemmällä korvalla.”

Puoluesihteeri Tujunen vastasi kysymyksiin sähköpostitse.

Suomen Sosialidemokraattisen puoleen puoluesihteeri Reijo Paananen

Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

1. “Olemme kehottaneet kaikkia aktiiveja osallistumaan nettikeskusteluihin. Tällä tarkoitan myös sosiaalista mediaa, esimerkiksi Facebookia. Kuitenkin niin, että jos sosiaaliseen mediaan lähtee mukaan, siellä on parempi olla ajan kanssa, omalla nimellä ja omana itsenään – eikä esimerkiksi tekaistulla nimellä juuri ennen vaaleja.”

2. “Kyllä ehdokkaat ovat aktivoituneet. Eri paikkakunnille on tullut Facebook-ryhmiä, joissa on jaettu hyviä vaalikäytäntöjä ja tsempattu toinen toistaan. Meidän porukka on aktivoitunut huomattavasti juuri näissä vaaleissa. Tosin tietysti ehdokasmääräkin on suuri. “

“Käsittääkseni ehdokkaat ovat esiintyneet omilla nimillään.”

3. “Puolisen tuntia sitten tein FB-päivityksen, jossa kerroin että olemme jo gallupienkin mukaan voittamassa vaalit. Edellinen FB-kommenttini koski linjaamme koulutyön kehittämisessä.”

“Minun välineeni ovat FB ja Twitter, en ehdi osallistua ryhmäkeskusteluihin.”

4. “Minun mielestäni kasvava merkitys. Osalle netti on paineenpurkupaikka, jossa joskus menee vähän yli. Ei ajatella sitä, että netti on samanlainen julkinen foorumi, kuin jos kaupan ilmoitustaululle kirjoittaisi lappusensa.”

“Mutta valtaosin keskustelut ovat hyviä, sieltä tulee hyviä ideoita. Jotkut asiat jalostuvat, kun tulee erilaisia mielipiteitä.”

Suomen Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen

Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.

1. “Pidämme kuntavaalien aikaan säännöllisesti yhteyttä ehdokkaisiin. Netti on yksi teema. Suositamme aktiivisuutta, mutta samalla korostamme asiallisuutta. Itse olen tilaisuuksissa puhunut siihen tyyliin, että ulosannin pitää olla kaikessa esiintymisessä vähintään samalla tasolla kuin kirjoittaisi maakuntalehden yleisönosastoon.”

“Netissä olemme julkaisseet ehdokkaita varten koulutusaineistoa. Meillä on sosiaalista mediaa koskeva ohjeistus.”

2. “Minulla ei ole asiasta tilastollista faktaa, mutta uskon, että nettiaktiivisuutemme on kasvanut. Olen vakuuttunut siitä, että keskustan väki esiintyy asiallisesti. Nimettömät loanheittäjät tulevat kyllä enemmän muista ryhmistä. Tähän vaikuttaa vaikkapa se, että useissa kunnissa juuri me olemme niitä valtaapitäviä, joita halutaan herjata nimettömästi.”

“Emme ole nimenomaisesti kehottaneet ehdokkaita esiintymään vain ja ainoastaan omalla nimellä, mutta kyllä ohjeiden henki on tässä suhteessa selvä. Olen koettanut näyttää esimerkkiä. Olemme kautta linjan korostaneet, että ehdokas on vastuussa tekemisistään ja sanomisistaan myös verkossa.”

3. “Viimeksi päivitin Facebookin. Yritän kommentoida siellä päivittäin tai ainakin useita kertoja viikossa. Minulla on useamman vuoden ajan ollut oma nettisivu. Kirjoitan nettikolumnipalstalle sekä Suomenmaan puolueen verkkosivuille. Eduskuntavaaleissa olin aktiivisesti mukana Helsingin Sanomien Unto Hämäläisen Perässähiihtäjissä, mutta nyt en ole ehtinyt olla mukana niin paljon. Joskus satunnaisesti kommentoin uutisjuttuja.”

4. “Siitä on tietysti ristiriitaista tietoa. Aina on sanottu, että nämä vaalit ovat nettivaalit. On sanottu, että tämä on sosiaalisen median läpimurto – ja kuitenkin jälkikäteen tutkijat ovat olleet sitä mieltä, ettei tällä nyt niin valtava merkitys ole ollut.”

“Viime vaalit olivat poikkeus. Esimerkiksi moni kansanedustaja tuli perussuomalaisten ryhmään esiinnyttyään pelkästään sosiaalisessa mediassa. Meidän ehdokkaat samasta vaalipiiristä eivät tunnistaneet heitä lainkaan. Ei nähty vaaliteltoilla eikä perinteisillä politiikantekopaikoilla. Tämä viittaisi siihen, että kansalaiskeskustelu netissä on kasvamaan päin. Netti synnyttää uusia poliitikkoja.”

Perussuomalaisten puoluesihteeri Ossi Sandvik

Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

1. “Ehdokkaita on kehotettu asialliseen käyttäytymiseen.”

2. “Osa poliitikoista on aktiivisia, osa ei. Minulla ei ole tästä varmaa käsitystä. Aktiivisuus lisääntyy kaiken aikaa. Parannettavaa tietysti vielä jää. Jotkut pitävät osallistumista sosiaaliseen mediaan tärkeänä. Itsellänikin olisi varaa osallistua enemmän.”

3. “Ei siitä ole montaa päivää kun kirjoitin omaan blogiin.”

4. “Kyllä sillä on merkitystä. Netissä on helppoa lähteä mukaan keskusteluun. Helpompaa kuin kirjoitella lehtiin ja yleisönosastolle. Kyllä se keskustelun herättäjänä ja lisääjänä on ihan paikallaan – yhtenä muotona. Vieläkin on niitä, jotka eivät osallistu nettikeskusteluihin.”