Punkalaidun: Tahdomme pakolaisia!

Kunta on onnistunut pakolaisten kotouttamisessa, mutta silti vastaanottokeskus suljettiin.

Burma
Teksti
Paula Sallinen

Aluksi kaikki tuntui oudolta. Perunat lensivät lattialle, kun perheen äiti Kyi Kyi Kying harjoitteli käyttämään veistä ja haarukkaa. Perhe joutui opettelemaan, miten vessa ja pyykkikone toimivat, miten ovet avautuvat ja miten kelloa ja kalenteria käytetään. Ruokaostoksetkaan eivät sujuneet ongelmitta. Kerran ruokakaupasta tuli vahingossa ostettua koiranmakkaraa, kerran kauppias esti Kyi Kyin Kyingia ostamasta auringonkukansiemeniä.

”Ne olivat linnunsiemeniä, ei ihmisille”, Kyi Kyi Kying kertoo suomeksi.

Burmalainen perhe saapui Punkalaitumelle kuusi vuotta sitten. Heitä vastassa Helsinki-Vantaan lentokentällä olivat Punkalaitumen kunnan sosiaalityöntekijä ja vapaaehtoiseksi ilmoittautunut talonmies. Oli marraskuu, ja satoi lunta. Kuusihenkinen perhe paleli liian ohuissa vaatteissa. Heitä oli pakolaisleirillä varoiteltu maasta, jossa on pimeää puoli vuotta ja valoisaa puoli vuotta.

Sosiaalityöntekijä ja talonmies veivät perheen tyhjillään olevaan pakolaisten vastaanottokeskukseen kolmentuhannen asukkaan pikkukuntaan Pirkanmaalle. Keskus oli tuolloin toista kertaa väliaikaisesti lakkautettuna.