Puijon mäki toimii kiinalaisten tukirahoilla

Kiina yrittää nousta talviurheilumaaksi Pekingin olympialaisiin mennessä ostamalla palveluja Suomesta. Miljoonista hyötyy myös Suomen mäkimaajoukkue.

Kotimaa
Teksti
Jari Porttila

Suomen entinen menestyslaji mäkihyppy on ollut viime aikoina alamaissa, mutta viimeisen vuoden ajan se on saanut tukea yllättävältä taholta. Valmentaja Mika Kojonkosken mäkihyppyprojekti kiinalaisten kanssa Kuopiossa on mahdollistanut myös Suomen maajoukkueelle paremmat harjoitusolosuhteet.

Kojonkosken projektin myötä Puijon mäki on kunnostettu, sitä huolletaan ja se pidetään hyppykunnossa kiinalaisille, jotka maksavat hyppyrimäen käytöstä käyvän hinnan. Mäki pysyy näin kunnossa myös Suomen maajoukkueelle.

”Kiina-projektissa on mukana 50 henkilöä, joista kymmenen suomalaista valmentajaa ja muuta toimijaa. Pelkästään majoitukset ja urheilijoiden ruokailut jättävät Kuopioon yli miljoona euroa.”

Kojonkosken Kiina-ryhmässä on keskimäärin 30 urheilijaa, lisäksi Kiinasta tulee 11 huoltajaa ja valmentajaa. Ryhmä tuli Suomeen noin 14 kuukautta sitten.