Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on maanomistajien etu

Nykyihmisen aiheuttama luonnon näivettyminen voi kurjistaa merkittävästi tulevaisuuden elinolosuhteita, kirjoittaa Sanna Perkiö.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Älykäs ihminen on vuosituhansia hyödyntänyt luontoa vahvimman oikeudella. Nyt olemme käännekohdassa, jossa luonnon ylikäyttö vahingoittaa omia elinolosuhteitamme. Luonnon monimuotoisuuden keskiössä on maankäyttö ja sen omistus.

Eetikko Benedictus de Spinoza (1632–1677) piti luontoa jumalana ja luonnon olioi- den oikeuksia toistensa hyväksikäyttöön yhtäläisinä. Tässä taistelussa ihminen keksi työkalut, joiden avulla ottaa luonto hallintaan. Nykyiset valtuutemme luonnon käyttöön perustuvat ihmisyhteisön sopimuksiin, kuten maakaareen.

Maapallolla elää miljoona uhanalaista lajia. Ihmisen toiminta on luontotuhon juurisyy ilman tieteellisiä epävarmuuksia. Vitkuttelu elonkirjon suojelussa ei ole moraalisesti kestävää, sillä nykyihmisen aiheuttama luonnon näivettyminen voi kurjistaa merkittävästi tulevaisuuden elinolosuhteita ja taloutta. Vastuulliseen ympäristöpäätöksentekoon kuuluu vahingollisten vaikutusten ennakointi, mahdollinen estäminen tai haitan rajoittaminen riittävästi, oikea-aikaisesti ja oikeasuhtaisesti. Mitä aikaisemmin toimimme, sitä paremmin kykenemme oikaisemaan tuhon syöksykierteen.