Lastensuojelun alimitoitettuihin resursseihin on korkea aika puuttua

Lastensuojelun alimitoitettuihin resursseihin on korkea aika puuttua, kirjoittaa sosiologian professori Jukka Savolainen.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Jukka Savolainen
Suomen Kuvalehti

Asun Michiganin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Työpaikkani sijaitsee Detroitissa, joka on henkirikostilastojen valossa yksi USA:n väkivaltaisimmista kaupungeista. Isoveljeni asuu Helsingissä, missä riski joutua henkirikoksen uhriksi on yli 20 kertaa pienempi. Tästä huolimatta pelkään veljeni hengen puolesta.

Veljeni työskentelee kiireellisesti sijoitettujen nuorten vastaanottolaitoksessa Helsingin Kalliossa. Siellä 14-vuotias asiakas yritti puukottaa laitoksen työntekijää leipäveitsellä tämän vuoden toukokuussa. Poikaa saattamassa olleet poliisit estivät veriteon viime tingassa etälamauttimella.

Tämä ei ole yksittäistapaus. Ammattiliitto Talentian ja Työterveyslaitoksen tekemän kyselytutkimuksen mukaan lastensuojelualan ammattilaiset kokevat työssään poikkeuksellisen usein väkivaltaa ja tappouhkauksia.

Vakava väkivaltarikollisuus ja erityisesti teräaseiden käyttö on lisääntynyt Helsingissä nuorten keskuudessa. Huhtikuun lopussa 16-vuotias poika puukotti aikuista uhria kuolettavasti Helsingin rautatieasemalla. Aiemmin tänä vuonna 16-vuotias poika tuomittiin yhdeksän vuoden vankeuteen taposta, joka tapahtui Helsingin Vallilassa. Tekoon osallistunut 14-vuotias poika ei saanut syytteitä alhaisen ikänsä vuoksi, mutta kolmas tekijä tuomittiin neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.