Professorit runttasivat ministeri Grahn-Laasosen: ”Suomen tiede kilpailee surkeilla resursseilla”

Opetus- ja kulttuuriministeri lähetti avoimen kirjeen ja sai kriittisiä vastauksia.

Juhana Aunesluoma
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Korkeakoulujen johdolle lähettämässään avoimessa kirjeessä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kysyy useita asioita. Esimerkiksi sitä, millä aloilla yliopisto on tutkimuksen kansainvälisessä kärjessä vuonna 2025.

Kirje sai useat professorit vastaamaan ministerille kriittisesti takaisin.

Yksi närkästystä aiheuttanut Grahn-Laasosen kirjeen kohta oli tämä:

”Kansainvälinen vertailu osoittaa, että resurssien puute ei ole keskeinen ongelmamme, vaan niiden tehoton hyödyntäminen. Saamme samalle rahalle vähemmän vastinetta yhteiskunnan hyödyksi kuin tärkeimmät verrokkimaamme.”

Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg ihmetteli, mihin ministeri perustaa väitteensä.

”En ole nähnyt tällaista tutkimustietoa. Olisi kiva nähdä, mistä tällaiset parametrit ovat peräisin”, Forsberg sanoo Suomen Kuvalehdelle Tallinnasta.

Facebook-sivuilleen Forsberg on lisännyt linkin, jonka mukaan Suomen korkeakoulujärjestelmä pärjää kansainvälisessä vertailussa hyvin. Vertailu on tehty vuonna 2012.

”Sekin on ihmeellistä, että samaan aikaan, kun rahoitusta leikataan, niin pitäisi olla maailman kärjessä tutkimuksessa”, Forsberg sanoo Juha Sipilän (kesk) hallituksen talous- ja koulutuspoliittisesta linjasta.

 

Myös Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma kirjoitti avoimelle Facebook-sivustolleen kirjeen, joka ei ministeriä mairitellut.

”Kun näitä puheita on vuosien varrella kuunnellut, niin aina tulee sama ajatus mieleen: käsitykset tieteenteosta ja tieteellisen tiedon muodostumisesta sekä merkityksestä yhteiskunnalle tai innovaatioille ovat jotenkin käsittämättömän ulkokohtaisia”, Aunesluoma totesi.

Tällä hetkellä Minnesotan yliopistossa vierailevana professorina työskentelevä Aunesluoma totesi myös, että Minnesotan valtionyliopisto (UMN) on hyvä vertailukohta Suomessa käytävään keskusteluun.

”Minnesotan valtionyliopiston vuosibudjetti on noin 3,6 miljardia dollaria. Eli suunnilleen saman verran kuin Suomessa kaikkien yliopistojen rahoitus yhteensä. Näiden kanssa Suomen tiede kilpailee. Surkeilla resursseilla, niin surkeilla, ettei sitä ole ministerille viitsitty kertoa.”

Aunesluoman mielestä se, että Suomessa tehdään niin vähillä resursseilla niin hyvää tiedettä kuin tehdään, on ihme jo itsessään.

 

Kulttuurihistorian professori Hannu Salmi Turun yliopistosta puolestaan totesi blogissaan avoimesta kirjeestä seuraavaa:

”Ministerin avoimen kirjeen avainsanoja ovat laatu, tehokkuus ja vaikuttavuus: tässä kolminaisuudessa kiteytyy opetusministerin näkemys korkeamman koulutuksen tulevaisuudesta.”

”Vuoden 2025 yliopistossa vähällä rahalla saadaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin, sillä menneisyyteen kuuluu se ’liian uinuva tyytyväisyys’, jolla ei saatu tarpeeksi aikaan silloin, kun resurssit vielä kasvoivat”, Salmi kirjoittaa.

Salmi kritisoi ministeri Grahn-Laasosen kirjeen kahta kysymystä: Millä aloilla yliopistonne on tutkimuksen kansainvälisessä kärjessä vuonna 2025? Millä aloilla yliopistonne tutkimus on laadultaan ja laajuudeltaan kansallisesti merkittävää?

”Nämä kysymykset pitäisi vaihtaa kokonaan ja kysyä: Millä tavalla yliopistonne haastaa totuttuja ajattelutapoja ja kannustaa riskeihin ja miten yliopistonne edistää uuden tiedon synnyttämistä ja luo pohjaa sivistykselle”, Salmi päättää tekstinsä.

 

Suomen Kuvalehti kysyi opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasoselta kommentteja esitettyyn kritiikkiin.

Häneltä kysyttiin muun muassa, mikä kansainvälinen vertailu osoittaa, että resurssien puute ei ole keskeinen ongelmamme, ja millaista taustatutkimusta ja asiantuntijatietoa avoimessa kirjeessä käytettiin.

SK lähetti kysymykset sähköpostitse ministerin lehdistöavustajalle, joka lupasi toimittaa kysymykset ministerille. Ministeri ei vastannut.

 

Juttu julkaistu 28.10. klo 14, juttua päivitetty klo 15.30: Jutun julkaisun jälkeen ministeri Grahn-Laasosen lehdistöavustaja otti yhteyttä ja kertoi, että ministeri on ollut koko päivän kokouksessa Islannissa. Avustajan mukaan he käyvät SK:n kysymykset läpi heti, kun aikaa löytyy.