Professori: Suomalaisten uhrimieli luo otolliset olot hintojen nostolle

Nyt kun hinnat ovat nousseet, ne eivät enää palaa ennalleen, Kuluttajatutkimuskeskuksen Mika Pantzar arvioi.

inflaatio
Teksti
Milla Asikainen

Yritykset arvioivat, että kuluttajat ovat Ukrainan sodan vuoksi tavallista valmiimpia maksamaan aiempaa korkeampia hintoja. Tämä on yksi syy nouseville hinnoille, Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen professori Mika Pantzar sanoo. 

Hallitus on korostanut, että tuen Ukrainalle täytyy jatkua hintojen noususta huolimatta. Olisi Putinin pussiin pelaamista, jos tuki vähenisi inflaation jyllätessä. Moni suomalainen maksaakin kallistuneen sähkölaskun ja ruokaostokset mukisematta, koska Ukrainaa halutaan tukea. 

Suomessa inflaatio oli elokuussa 7,6 prosenttia, kun vielä tammikuussa vauhti oli 4,4 prosenttia. Euroalueen inflaatio oli elokuussa jo 9,1 prosenttia. Ukrainan sota ja Venäjää vastaan kohdistetut pakotteet nostavat muun muassa sähkön ja ruoan hintoja.

”Olisi hölmöä väittää, että taustalla ei olisi myös todellista kustannusten nousua. On kuitenkin aika ilmeistä, että jos sinapin maailmanmarkkinahinta nousee, niin kauppiaalle tulee mieleen, että miksipä ei nostettaisi myös vieressä olevan ketsupin hintaa”, Pantzar sanoo.