Presidentti Sauli Niinistö nosti Helsinki Missiota – tästä on kyse

Toiminnanjohtaja OIli Valtonen putosi tuolilta, kun presidentti nimesi puheessaan vain kaksi organisaatiota, Euroopan Unionin ja Helsinki Mission.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Helsinki Mission toiminnanjohtaja Olli Valtonen hämmästyi, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti hänen johtamansa järjestön esiin uudenvuodenpuheessaan.

”Kuuntelin puhetta rauhassa ja pidin sitä hyvänä, kunnes tultiin loppuosaan, jossa hän yhtäkkiä mainitsi Helsinki Mission. Putosin melkein tuolilta – se oli ilahduttavaa.”

”Puheessa mainittiin vain kaksi organisaatiota, EU ja Helsinki Missio. Vaikka ei Niinistö itse asiassa kiitellyt Helsinki Missiota, vaan toi esiin ehkä kaikkein tärkeimmän asian: että ihmiset huomaisivat toisensa”, Olli Valtonen sanoo.

Presidentti totesikin puheensa lopussa:

”Joitakin päiviä sitten seurasin Helsinki Mission toimintaa televisiosta. Mieleeni jäi yli kaiken yksi lausahdus: kyllä meillä kaikilla on se hetki aikaa, naapurina, tuttavana tai muutoin vain, että kysäistään, mitä Sinulle kuuluu, voinko jossain auttaa? Ystävällisyys, lähimmäisyys ja toveruus – ollaan niissä entistäkin rohkeampia! Meistä yhdessä muodostuu uusi suunta, johon Suomi kulkee.”

 

Olli Valtonen arvostaa Niinistön elettä, joka osaltaan vahvistaa hänen näkemystään, miten otetaan käyttöön hyvä suomalainen sosiaalinen pääoma.

”Olemme Helsinki Missiossa sitoutuneet kansallisen keskustelun kiihdyttämiseen siitä, miten saisimme suomalaisen sosiaalisen pääoman käyttöön entistä paremmin. Meillä on sitä edelleen paljon ja sen kulmakivi on luottamus.”

Valtosen järjestön toiminta keskittyy yhden suuren käsitteen alle:

”Sen nimi on yksinäisyys. Nykyisin puhutaan syrjäytymisestä, mutta yksinäisyys on ihmislähtöinen, nerokas sana. Yksinäisyys on läsnä lapsuudesta vanhuuteen. Sen torjumiseen ei voi perustaa virastoa eikä ole muuta keinoa ja lääkettä kuin lähimmäisyys.”

”Yhteiskunnan, kuten kaupungin, tehtävänä on huolehtia oikeudenmukaisuudesta, ihmisten tehtävänä on pitää huolta rakastamisesta. Rakkautta ei voi vaatia kuten oikeudenmukaisuutta.”

 

Olli Valtosen mukaan järjestöjen tehtävä on rakentaa verkostoa niin, että yksilön ja yhteiskunnan välinen luottamus synnyttää välittämistä ja huolenpitoa. Helsinki Missiossa tätä on tehty siitä saakka, kun hän tuli järjestön johtoon 1999.

Konkurssikypsä järjestö kokosi ympärilleen suuren vapaaehtoisten joukon, joka alkoi luoda uutta. Mainostoimiston johtaja ja brändispesialisti Jaana Haapala loi vapaaehtoisesti räväkät mainoskampanjat, joita on palkittu vuosittain. Talouselämän tunnetut nimet tulivat Helsinki Mission valtuuskuntaan ja hallitukseen.

”Aluksi meillä oli lähinnä talouselämän väkeä Ahti Hirvosen johdolla, sittemmin myös tutkijoita ja yliopistomaailmaa”, Olli Valtonen kertoo.

Nykyisin johtoelimissä on muiden muassa OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen, ex-pankkiiri Sirkka Hämäläinen, piispat Irja Askola ja Ambrosius, professorit Sirkka-Liisa Kivelä ja Jaana Hallamaa sekä lukuisa joukko muuta tunnettua väkeä elinkeinoelämästä, kulttuurista ja politiikasta. Kaikki toimivat ilman palkkioita.

Tuhannet ihmiset, vanhat ja nuoret, ovat saaneet ystävän Helsinki Mission kouluttamista vapaaehtoistyöntekijöistä, jotka puolestaan ovat saaneet uutta sisältöä elämäänsä lähimmäisen auttamisesta.

 

Olli Valtosen uusin idea on löytää ystävä vastasyntyneelle.

”On paljon nuoria perheitä ja yksinhuoltajia, joilla ei ole verkostoa eikä muuta turvaa. Toimimme yhteistyössä neuvoloiden kanssa, joiden työntekijöistä on koulutettu runsaat sata henkilöä yhteistyöhön runsaan sadan vapaaehtoisen kanssa. Tavoitteena on löytää ystävä vastasyntyneelle.”