Presidentinvaalit 2012: Porvarisopimus ei toistu

Alexander Stubb
Teksti
Matti Simula

Keskusta ei uusi presidentinvaalien yhteistyösopimusta kokoomuksen kanssa, sanoo puoluesihteeri Timo Laaninen.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen 2. maaliskuuta 2011. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kokoomuksen Sauli Niinistö johtaa suvereenisti presidentinvaaleista tehdyissä mielipidemittauksissa. Hän ei kuitenkaan saisi ehdokkuudelleen samaa etua kuin vuoden 2006 vaaleissa.

Tuolloin kokoomus ja keskusta sitoutuivat tukemaan toistensa ehdokasta oman tarjokkaansa pudottua. Kokoomus korjasi hedelmät, kun keskustan Matti Vanhanen jäi ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi.

Puoluesihteeri Laaninen tekee selväksi, ettei kokoomuslaisten himoitsema sopimus saa nyt jatkoa.

”Mitään keskustelua sopimuksen jatkosta ei ole käyty sinä aikana, kun olen ollut puoluesihteerinä”, viime kesäkuussa tehtäväänsä valittu Laaninen vakuuttaa.

Eduskuntavaalitulos vei viimeisetkin edellytykset porvaripuolueiden presidentinvaaliyhteistyön jatkolta.

”Vastaavanlaista järjestelyä ei kannata edes yrittää ehdottaa puolueessa tässä tilanteessa. Sen läpimenolle ei ole edellytyksiä”, Laaninen painottaa.

Keskusta kärsi vaaleissa suurtappion ja siirtyy oppositioon. Kokoomuskin menetti kannatustaan, mutta saavutti suurimman puolueen aseman ja noussee pääministeripuolueeksi.

Monet keskustalaiset ovat syyttäneet tappiosta porvarihallitusta. Keskustan ja kokoomuksen erot hämärtyivät, puolueet kävivät äänestäjien silmissä liian samankaltaisiksi. Niittautuminen kokoomuksen presidentinvaalikumppaniksi estäisi keskustan irtiottoa toisesta perinteisestä porvaripuolueesta. Ja veisi terää oppositiopolitiikalta.

Keskustan haluttomuus presidentinvaaliyhteistyöhön selittyy myös henkilökysymyksillä. Keskustalaiset ovat kokeneet, että talouspoliittisia irtiottoja tehnyt Niinistö on ollut epäsolidaarinen Vanhasen ja Mari Kiviniemen hallituksille. Alexander Stubb taas olisi useille keskustalaisille liian Nato-mielinen.

Lue lisää tulevien presidentinvaalien pelikuvioista ja Timo Soinin osuudesta niissä Suomen Kuvalehdestä 20/2011 (ilm. 20.5.).