Postin ulosmarssit viivästyttävät aikakauslehtien jakelua – SK:n näköislehti auki kaikille tilaajille

Kustantajan velvollisuus on toimittaa painettu lehti tilaajalle – Posti on ainoa vaihtoehto.

aikakauslehdet
Teksti
Elina Järvinen

Postinjakajat kiistelevät työehdoistaan – aikakauslehden tilaaja ei saa lehteään. Yksinkertaistettua, mutta monin paikoin totta.

Postin työntekijät ovat tällä viikolla marssineet ulos työpaikoiltaan eri puolilla Suomea. Maanantaina ja tiistaina mielenilmauksia järjestettiin ainakin pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Seinäjoella. Keskiviikkona jakelu keskeytyi Mikkelissä.

Kiistaa on syntynyt siitä, että Posti haluaa käyttää vuokratyöntekijöitä. Postin henkilökuntaa on kehotettu perehdyttämään uusia työntekijöitä, mutta he ovat kieltäytyneet siitä. Alalla ei ole tällä hetkellä voimassa olevaa työehtosopimusta.

Ulosmarssit vaikuttavat päiväpostin jakeluun koko viikon ajan. Päiväpostissa jaetaan käytännössä kaikki aikakauslehdet.

 

Lehtien jakelu on takunnut tänä syksynä aiemminkin.

Esimerkiksi syyskuussa, ay-liikkeen suuren työnseisauksen jälkeen, Otavamedian asiakaspalveluun alkoi tulla tavallista enemmän jakeluvalituksia. Tavallisesti pari prosenttia soitoista koskee jakelua, nyt osuus saattoi nousta 6 prosenttiin. Se tarkoittaa jo 150:tä puhelua.

Lokakuussa tilanne ehti rauhoittua.

”Ongelmat ovat viime aikoina vähän korostuneet”, toteaa Aikakauslehtien liiton johtaja Mikko Hoikka.

Hänen mielestään vielä ei kuitenkaan olla aikakauslehtialan kannalta ”kriittisellä tasolla”.

”Aikakauslehti ei ole kovin haavoittuva tuote. Jakelupäivä ei ole sille niin kriittinen asia kuin sanomalehdelle”, hän sanoo.

”Mutta jos laatu häiriintyy toistuvasti, sama tilaaja jää kaksi kertaa ilman lehteä, se alkaa jo olla ongelmallista.”

Ja kun tilaaja hermostuu, hän ottaa yhteyttä lehtitaloon.

”Kustantajan velvollisuus on toimittaa tuote tilaajalle. Ja Posti on se ainoa vaihtoehto.”

Suomalaiset ovat aikakauslehtien lukijoita, jotka nimenomaan tilaavat lehtensä kotiin. Vain kuusi prosenttia lehdistä ostetaan irtonumeroina. Monissa muissa Euroopan maissa tilanne on toinen: esimerkiksi Tanskassa, Espanjassa ja Italiassa lehdet ostetaan irtonumeroina. Kreikassa lehtiä ei edes voi tilata.

 

Myös Suomen Kuvalehden jakelu voi viivästyä tällä viikolla. Numero 45/2015 ei välttämättä ole kaikilla tilaajilla perjantaina 6. marraskuuta.

Tämän vuoksi kaikki lehden tilaajat voivat lukea tämän viikon numeron näköislehtenä SK:n verkkosivuilta perjantaista alkaen koko viikonlopun ajan. Digilehti löytyy punaisesta palkista verkkosivujen oikeasta ylälaidasta. Normaalisti näköislehti kuuluu vain kestotilaajan etuihin.

 

Ongelmia Suomen Kuvalehden jakelussa? Ota yhteys SK:n asiakaspalveluun tai omaan postiisi.