"Poliitikot eivät ota parisuhdeväkivaltaa vakavasti"

Pääkaupungin turvakoti ry: n lisärakennus vihittiin maanantaina käyttöön. Turvakodissa on esillä lasten siellä piirtämiä töitä. Kuvassa 6 vuotiaan tytön piirros nimeltä; " Mua pelottaa hirveästi kun isä ja äiti tappelee. Mä meen turvaan mun omaan sänkyyn ja yritän ajatella kivoja asioita, mutta mua vaan itkettää."

Suomessa kuolee joka vuosi keskimäärin 17 naista oman puolison surmaamana. Joka viides nainen on kokenut nykyisessä parisuhteessa väkivaltaa tai sen uhkaa. Väestöliiton toimitusjohtajan Helena Hiilan mukaan kuntapoliitikot eivät halua satsata rahaa turvakotipaikkoihin edes EU:n suositusten mukaan.

Pääkaupungin turvakoti ry:n tiloissa on esillä lasten siellä piirtämiä töitä. Kuvassa kuusivuotiaan tytön piirros nimeltä: ”Mua pelottaa hirveästi kun isä ja äiti tappelee. Mä meen turvaan mun omaan sänkyyn ja yritän ajatella kivoja asioita, mutta mua vaan itkettää.”

Lauantaina Oulussa perheen isä ampui haulikolla vaimonsa ja kaksi lastaan. Lopuksi mies ampui itsensä.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan äiti olisi kertonut työpaikallaan aviomiehensä uhkailuista tappaa koko perhe. Naista oli kehotettu muuttamaan kotoa lasten kanssa mahdollisimman pian. Näin äiti ei kuitenkaan ollut tehnyt.

Miksi vain pieni osa uhreista hakee apua, Väestöliiton toimitusjohtaja Helena Hiila?
”Meillä katsotaan, että tämä on perheen sisäinen asia, likapyykkiä ei pestä ulkona. Parisuhdeväkivaltaa häpeää sekä tekijä että uhri. Uhri voi myös pelätä seurauksia, jos hän lähtee puhumaan. Väkivalta voi myös traumatisoida uhrin niin, ettei hän enää jaksa hakea apua.”

Miten yhteiskunta voi tunnistaa uhrin, jollei hän itse hae apua?
”Yhteiskunta pystyisi tekemään paljon enemmän. Meillä naisia kohdataan asiakkaina terveys- ja sosiaalipalveluissa, esimerkiksi neuvoloissa. Näissä palveluissa pitäisi nykyistä paljon rohkeammin ottaa puheeksi se, onko teillä kotona väkivaltaa ja näin rohkaista ihmistä avautumaan.”

”Tutkimus on osoittanut, että jos asiaa kysytään, tarjottuun tilaisuuteen myös helposti tartutaan. Neuvoloissa on kokeiltu väkivaltaseulaa, jolloin kaikilta äideiltä kysytään asiasta, ja se on osoittautunut hyväksi. Terveydenhoitajat tarvitsevat tähän koulutusta.”

”Mutta myös meidän kaikkien pitäisi tuntea enemmän vastuuta ja huolta toinen toisistamme, niin naapureista kuin sukulaisista. Puuttua ja kysyä voi, ei tarvitse olla niin kamalan varovainen.”

Kunnallisvaalit ovat sunnuntaina. Mikä on kunnan päättäjien vastuu asiassa?
”Kunnat voivat tehdä paljon. Perheiden palvelut – kuten kotipalvelu – pitäisi saada takaisin. Siinä päästään luontevalla tavalla perhettä lähelle.”

”Kunnalla pitäisi olla myös väkivallanvastaisen työn yhteyshenkilö, kuten sosiaali- ja terveysministeriö jo kolme vuotta sitten suositteli. Samoin kunnallinen suunnitelma ja selkeät toimintaohjeet olisivat olennaisia. Tämä olisi myös lasten kehityksen ja turvallisuuden kannalta tavattoman tärkeää.”

Järjestöt ovat vaatineet hallitukselta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista toimintaohjelmaa, mutta meillä ei edelleenkään tällaista ole. Miksi?
”Poliittiset päättäjät eivät tunnu ymmärtävän, miten vakava asia on. Kyse on ihmisoikeusloukkauksesta, jopa hengenvaarasta.”

”Ohjelmalla saataisiin vaikka kaikki Suomen neuvolat kysymään väkivallasta. Se, että parisuhdeväkivalta ylipäätään saataisiin poliittiseen keskusteluun, olisi myös osa asennekasvatusta.”

EU:n suositusten mukaan Suomen kokoisessa maassa pitäisi olla 600 turvakotipaikkaa. Nyt niitä on vain 100. Miksi?
”Tätä ei ole pidetty tarpeeksi tärkeänä. Kunnat eivät ole halunneet satsata tähän rahaa. Erityisesti Pohjois-Suomessa paikkoja on todella vähän.”

Ruotsissa on voimassa naisrauhalaki. Mitä se tarkoittaa?
”Se tarkoittaa sitä, että jos naiseen kohdistunut lieväkin väkivalta on jatkunut kauan, siitä tuomitaan ankarammin kuin yksittäisestä lievästä väkivaltatapauksesta.”

”Me pidämme erittäin tärkeänä sitä, että lievät pahoinpitelyt saatetaan virallisen syytteen alaiseksi. Parisuhdeväkivalta alkaa yleensä usein solvaamisella, sen jälkeen alkavat lievät pahoinpitelyt ja jollei niihin puututa, väkivalta vain jyrkkenee.”

Onko meillä vireillä vastaavaa?
”Meillä oikeusministeriö on asettanut työryhmän suunnittelemaan tätä viime viikolla.”

Teksti
Katri Merikallio

Kuva
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Keskustelu
Kerro kokemuksistasi: Miten perheväkivaltaan tai sillä uhkailuun tulee reagoida? (SK netti 21.10.2008)

Lisää aiheesta
Kolmikymppiset miehet osaavat jo hakea apua väkivaltaisuuteensa
Ensi- ja turvakotien liitto