Poliisiammattikoulun rehtori: "Jokainen dekkarien lukija tuntee puolisairaalloista kiinnostusta rikoksiin"

Kimmo Himberg kaipaa poliisien valintakokeisiin lisää maahanmuuttajia - mutta ei muslimien päähuivin käyttämistä virkapuvun kanssa.

hän
Teksti
Paula Sallinen

Hervantalaisen turkkilaisravintolan seinälle on maalattu Malabadi-silta. Se kurkottaa Batman-joen yli Kaakkois-Turkissa. On pilvipouta, ja sillan alta virtaa kirkkaansininen vesi. Vastakkaisella seinällä purjevene lipuu tyynellä järvellä kohti auringonlaskua.

Pitkä mies tummansinisessä virkapuvussa tuntuu olevan väärässä paikassa. Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg ei kuitenkaan ole eksynyt. Hän pitää ravintolan ruuasta. Hän tilaa suosikkiannoksensa: jauhelihavartaan bulgurin, leivän ja salaatin kera.

Turkkilaiseen ruokaan Himberg tykästyi 2000-luvun puolivälissä, jolloin hän työskenteli Istanbulissa sikäläisen oikeusministeriön tutkimuslaitoksessa. Hän nautti ajasta ”huimaavasti”. Ihmiset olivat ystävällisiä ja miljoonakaupunki sykki elämää.

Huimaava ja fantastinen. Sellaisia adjektiiveja Himberg käyttää. Laatusanoja on vaikea kuvitella tavallisen poliisin suuhun. Yhtä kaukaa haetulta tuntuu, että Himberg puhuisi poliisislangilla ”peiskasta” tai ”pokasta”.

Mutta ei hän tavallinen poliisi olekaan.