Poliisi epäilee Suomen korkeinta syyttäjää Matti Nissistä rikoksesta – Tilasi veljeltään koulutuspalveluja syyttäjälaitoksen piikkiin

Hankinnat ovat yhteismäärältään noin 74 000 euroa.

esteellisyys
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen toimista syyttäjälaitoksen koulutushankinnoista.

Nissisen epäillään osallistuneen esteellisenä syyttäjien johtamiskoulutushankintoihin yhtiöltä, jossa valtakunnansyyttäjän veli on ollut hallituksen puheenjohtaja.

Syyttäjälaitoksen hankinnat ovat yhteismäärältään noin 74 000 euroa ja ajoittuvat vuosille 2007–2015.

Rikosepäily tuli poliisin tietoon Suomen Kuvalehden uutisen myötä. Asiassa on tehty esitutkintaa edeltävä selvitys, jonka perusteella valtakunnansyyttäjää on syytä epäillä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lisäksi Suomen Kuvalehti uutisoi 2. maaliskuuta, että poliisihallitukselle oli tehty myös tutkintapyyntö entisestä apulaisvaltakunnansyyttäjästä Jorma Kalskeesta.

Kalskeen osalta poliisihallitusta pyydettiin tutkimaan, onko Kalske syyllistynyt avunantoon rikokseen ollessaan mukana koulutushankinnoissa, vaikka oli tietoinen Nissisen esteellisyydestä.

Rikostutkinnasta vastaava rikostarkastaja Erkki Rossi keskusrikospoliisista kertoo, ettei Kalsketta epäillä rikoksesta.

”Esitutkinnan  aikana selvitämme, mitä kukin on tehnyt, mutta nyt epäiltynä on vain Nissinen”, Rossi sanoo.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen on hakenut virkavapautta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen hoitaa valtakunnansyyttäjänvirastossa valtakunnansyyttäjän tehtäviä.

 

Juttu julkaistu 23.3. kello 9.42, juttua päivitetty kello 12.22: lisätty rikostarkastaja Erkki Rossin kommentit ja tieto Matti Nissisen virkavapaasta.