Plagioinnista syytetty Laura Huhtasaari saa pitää maisterin tittelinsä – Jyväskylän yliopiston lakimies: Ei hallinnollisia seuraamuksia

Jo hyväksytty gradu on hylätty Suomessa vain kerran aiemmin.

Vakavasta tutkimusvilpistä epäilty kansanedustaja, perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari ei voi enää menettää maisterin tutkintoaan, vaikka hänen todettaisiin syyllistyneen plagiointiin.

Huhtasaaren vuonna 2003 hyväksytystä kasvatustieteen pro gradu -tutkielmasta löytyi plagioituja eli ilman lähdemainintaa kopioituja kohtia ensi kertaa tammikuussa. Ylen viime keskiviikkona 9. toukokuuta tekemän selvityksen perusteella gradusta on kopioitu jopa 30 prosenttia.

Gradussa on plagiointia niin paljon, että vilpin määrä saattaisi olla peruste jopa koko gradun hylkäämiseen. Gradun hylkääminen johtaisi samalla maisterintutkinnon menettämiseen.

Huhtasaaren tapauksessa tutkinnon hylkääminen ei kuitenkaan ole enää mahdollista, koska sen myöntämisestä on kulunut 15 vuotta.

Lain mukaan hallinnollisia päätöksiä – kuten tutkinnon myöntämistä – ei voida perua enää sen jälkeen, kun päätöksestä on kulunut yli viisi vuotta.