Pikkujoulut it-ammattilaisten tapaan - verkon välityksellä tietenkin

juhlat
Teksti
Hanna Leivonniemi

Miten viettää kansainvälisen konsernin pikkujouluja niin, että kaikki firman 17 000 työntekijää olisivat läsnä tilaisuudessa? Tietotekniikkapalveluja tarjoava Tieto-yhtiö järjesti juhlat samaan aikaan eri puolilla maailmaa.

Tieto pikkujoulut
Tiedon pikkujouluväki seurasi Riiasta tulevaa suoraa lähetystä Helsingin Kaapelitehtaalla 10. joulukuuta 2010. Kuva Kai Widell.

Helsinki 10. joulukuuta

Helsingin Kaapelitehtaalla on ahdasta. Parituhatta ihmistä, lähinnä miehiä, tungeksii pitopöydän suolapalojen ääressä ja baaritiskeillä.

Yhtäkkiä juhlasalin seinälle kiinnitetylle valtavan kokoiselle valkokankaalle heijastuu tietotekniikkapalveluja tarjoavan Tieto-yhtiön toimitusjohtajan Hannu Syrjälän kuva.

Screenillä Syrjälä toivottaa englanniksi vieraat tervetulleiksi seuraamaan Riiasta tulevaa suoraa lähetystä ja juhlimaan samalla yrityksen pikkujouluja.
Niitä vietetään samaan aikaan yli kahdessakymmenessä eri maassa.

Riika 9. joulukuuta

Edellisenä päivänä Latvian Riiassa valmistaudutaan seuraavan päivän suoraan lähetykseen. Radisson SAS -hotellin takapihalle on parkkeerattu suuri rekka, josta hoidetaan satelliittiyhteyksiä. Sisällä sijaitsevasta komentohuoneesta puolestaan otetaan yhteyksiä eri maiden työntekijöihin.

”Can I have the votes for Austria, saanko Itävallan äänet?” testaa järjestelmäinsinööri Roope Berg linjoja.

Ruudulla pyörii Euroviisu-tyyppinen ääntenlaskutaulu, ja seuraavana päivänä on järjestelmän tulikaste. Se on parin tunnin mittainen suora lähetys, jossa yrityksen työntekijät eri puolilta maailmaa mittelevät taitojaan. Ohjelma välitetään teräväpiirtolähetyksenä satelliitin ja internetin kautta kaikkiin Tiedon juhlatiloihin yli kahdessakymmenessä maassa. Sen jälkeen juhlijat äänestävät voittajan.

Kuka tahansa yrityksen työntekijä on saanut osallistua esikarsintaan lähettämällä videon taidoistaan.

Loppukilpailuun yrityksen työntekijät ovat äänestäneet kymmenen kilpailijaa eri maista.

”Olemme laajentaneet viime vuosina hyvin voimakkaasti esimerkiksi Kiinaan ja Intiaan. Halusimme tuoda tätä kansainvälisyyttä myös pikkujouluihimme”, Tiedon viestintäjohtaja Reeta Kaukiainen selittää.

”Perinteisesti pikkujoulujuhlia on vietetty vain oman liiketoiminta-alueen kesken. Tällainen yhteinen juhla avartaa myös näkemystä siitä, minkä kokoluokan yrityksessä itse asiassa työskentelemme.”

Niinpä Latviaan on kokoontunut muun muassa valkovenäläinen vatsatanssija ja intialainen perinnetanssiryhmä. Tekniikka- ja kameramiehet ovat pääosin Virosta, ja omaa teknologia- ja it-osaamista hyödynnetään myös.

Mutta eikö tämä kaikki tule hirvittävän kalliiksi?

”Se on itse asiassa halvempaa kuin jos jokainen haarakonttori olisi tilannut bändin omiin pikkujouluihinsa.”

Saksalainen Matthias Wurm ratkoo työkseen asiakkaiden laskutusongelmia, mutta Riiassa hänestä kuoriutuu sähkökitaraa soittava rokkitähti. Hän on yksi finaaliin valituista kymmenestä kilpailijasta. Maskeeraus on takana, esiintyminen 20 000 ihmisen tv-yleisön edessä on edessä.

”Ei jännitä, ainakaan vielä. Soitan vapaa-ajallanikin rokkibändissä.”

Wurm kertoo, että esiintyminen on poikinut jo etukäteen runsaasti yhteydenottoja hänelle entuudestaan tuntemattomilta työkavereilta eri puolilta maailmaa.

”Moni on ottanut yhteyttä yrityksen sisäisen verkon kautta Malesiasta, Yhdysvalloista ja Euroopasta ja toivottanut onnea. He ovat nähneet esittelyvideoni yrityksen intranetissä etukäteen.”

Hänen 30 työkaveriaan katsovat esityksen Saksan Mannheimissa sijaitsevassa ravintolassa.

”Meillä ei ollut kilpailua pääsystä tänne. Olin ainoa kandidaatti, ja suostuin, kun pomoni pyysi.”

Tänä vuonna Intian Punen kaupunkiin avatussa Tiedon toimistossa esikarsinta puolestaan oli tiukka. Lopulta työntekijät äänestivät perinteistä hindulaistanssia esittävän ryhmän Riikaan. Kimmokkeena esiintymiselle oli paitsi hauskat juhlat, myös matkustaminen pohjoiseen.

”Teimme kuperkeikkoja lumessa tuossa pihalla. Emme ole kukaan nähneet ennen lunta”, selittää ohjelmistoinsinööri Shital Devtale.

Hän tietää, että loppuosa toimiston tuhatpäisestä väestä kokoontuu hurraamaan kollegoilleen paikalliseen hotelliin ja syömään kasvisruokaa. Vaikka pikkujoulut eivät kuulu intialaisperinteisiin, vuoden loppumista juhlitaan Intiassakin.

”Rakastamme juhlia. Juhlimme jouluakin, vaikka se ei merkitsekään meille samaa kuin teille.”

Tieto pikkujoulut
Sami Männistö ja Tea Lemberg seurasivat pikkujoululähetystä Kaapelitehtaalla. Kuva Kai Widell.

Helsinki 10. joulukuuta

Helsingin Kaapelitehtaalla juhlat ovat täydessä käynnissä. Televisioruudulla laulaa kiinalaistyttö, mutta ihmisiä kiinnostaa enemmän keskustelu keskenään kuin pelkkä esityksen tuijottelu. Silti moni on katsonut suosikkinsa jo etukäteen yrityksen intranetistä.

”En minä osavuosikatsauksia jaa Twitterissä tai Facebookissa, mutta näitä videoklippejä jaan”, kertoo digitaalisten kanavien palvelupäällikkö Kristian Hentula katsellessaan esitystä.

”Kyllä tämä on ehdottomasti ollut kahvihuoneiden puheenaihe”, komppaa vierestä verkkopalvelujen liiketoimintakonsultti Anne-Mari Angervo.

Kumpikaan ei tiedä, että vastaavanlaista pikkujoulua olisi kellään muulla.

”Se sopii hyvin meidän firmallemme, sillä työmme tapahtuu muutenkin paljon verkon välityksellä”, Hentula sanoo.

”Minun työpäivästäni kuluu noin 5-6 tuntia virtuaalikokouksissa intialaisten ja tsekkiläisten työkavereiden kanssa.”

Katso Tieto Talent -kilpailun videot tästä.

Tieto pikkujoulut
Ja voittaja on Ruotsin esiintyjä Anders. Katso hänen ohjelmanumeronsa tästä. Kuva Tieto.