”Pikku riski, että paska lentää” – Kiihtynyt todistus paljasti, että kovan poliisirikosoperaation takana oli huoli presidentistä

Käräjäoikeus käsitteli kahtena päivänä harvinaista juttua, jossa kahta Helsingin poliisilaitoksen kokenutta tutkijaa syytetään rikoksista.

Helsingin käräjäoikeudessa kuultiin kovia äänenpainoja ja ristiriitaisia kertomuksia, kun siellä käsiteltiin kahteen poliisiin liittyviä virkarikos- ja kunnianloukkaussyytteitä.

Samalla kävi ilmi, että Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Kari Lintilään kohdistaman operaation taustalla oli huoli lähestyvistä presidentinvaaleista.

Lintilää syytetään virkasalaisuuden rikkomisesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kokoomuksen kansanedustajan, entisen rikosylikomisario Kari Tolvasen kunnian loukkaamisesta.

Toista poliisia, vanhempaa konstaapelia syytetään perättömästä lausumasta esitutkinnassa ja kunnianloukkauksesta. Poliisirikosjutun syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen vaatii Kari Lintilälle sakkorangaistusta ja toiselle syytetylle vankeusrangaistusta, joka voidaan tuomita ehdollisena.

Syytteet liittyvät tapahtumiin vuosina 2017–2018. Tuolloin Lintilä kiinnostui entisen kokoomuksen puoluesihteerin Harri Jaskarin vuonna 2006 suoritetusta paritustutkinnasta. Jaskariin kohdistunut paritusepäily ei johtanut aikanaan rikossyytteeseen.