Pelinaisia eikä lipunmyyjiä

Heinäkuussa Englannissa pelataan jalkapallon EM-kisat. Suomi lähtee peleihin haastajana. Mutta altavastaajan asema lienee tuttu ihan jokaiselle turnaukseen osallistuvalle.

jalkapallo
Teksti
Tero Alanko
Kuvat
Jonne Räsänen

Voit kuunnella jutun myös ääniversiona. Lukijana toimii a.i.materin koneääni Ilona.

Tammikuussa 2020 Suomen Palloliiton tyttöjen huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen piti puheen Urheilugaalassa.

Miettinen sanoi, että ihminen ei voi tulla siksi, mitä hän ei näe.

”Unelmien lähtökohta on usein se, että näkee jonkun toisen tekevän jotain. Jos pienet tytöt näkevät vain miehiä pelaamassa jalkapalloa, he eivät välttämättä osaa ja uskalla ajatella, että he itsekin voisivat tehdä samaa”, Miettinen sanoo nyt.

Kun Miettinen oli jalkapalloa pelaava tyttö 1980-luvulla, hänen idolinsa oli keihäänheiton maailmanmestari Tiina Lillak.

Monen jalkapalloa seuraavan miehen maailma järkkyi, kun Yleisradio kutsui Marianne Miettisen miesten EM-kisojen tv-asiantuntijaksi vuonna 2016. Aiemmin Miettinen oli kommentoinut vain naisten otteluja.

”Ikinä ei voi miellyttää kaikkia, mutta iso osa saamastani palautteesta oli epäreilua. Se tuntui pahalta. Ensimmäisen rooli on aina kovin”, Miettinen sanoo.

Kun Miettinen jatkoi tv-kommentaattorina, suhtautuminen alkoi muuttua. Häneen totuttiin. Ymmärrettiin, että Miettisen osaaminen on vähintään samalla tasolla kuin ottelutapahtumia analysoivien miesten.

Viime vuonna miesten EM-kisoja kommentoimaan kutsuttiin jo viisi naista. Silti jalkapallo on yhä hyvin miehinen maailma.

Miettiselle on tarjottu valmennuspestejä muun muassa miesten Ykkösestä, mutta hän ei ole niihin tarttunut.