Petteri Orpo on ”presidentin mies”: Voitto Stubbista helpottaisi Niinistön asemaa

SK:n tietojen mukaan presidentti ja hallituspuolueiden puheenjohtajat joutuivat Orpon takia törmäyskurssille.

Alexander Stubb
Teksti
Heikki Vento

Kokoomuksen puheenjohtajakamppailussa otellaan myös ulkopolitiikan painotuksista. Puheenjohtaja Alexander Stubbin ja sisäministeri Petteri Orpon kilpailun lopputuloksella on vaikutus ulkopolitiikan valta-asetelmiin.

Jos Orpo syrjäyttää Stubbin, hän vie Stubbilta paikan valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa utvassa. Vaihdos helpottaisi presidentti Sauli Niinistön asemaa.

Perustuslain mukaan ulkopolitiikkaa johtaa presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Käytännössä lausuma tarkoittaa presidentti Niinistöä ja ministerivaliokuntaa, jonka kokouksiin presidentti osallistuu.

Hallituksessa on yhteisymmärrys siitä, että Niinistö on ulkopolitiikan ykkönen. Presidentin aseman vahvistumiseen on monta syytä: Euroopan unioni on vaikeuksissa, Venäjän rooli on muuttunut ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kansainvälisessä politiikassa noviisi.

”Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa. Sipilällä ja ulkoministeri Timo Soinilla (ps) ei ole voimavaroja vaikuttaa”, keskustalainen ulkoasioiden sisäpiiriläinen sanoo.