Perintövero: Reilu vai epäreilu?

Professori Vesa Kanniainen: Periminen ei lisää varallisuuden keskittymistä.

Perintövero
Teksti
Marika Harjusaari

Kristillisdemokraatit esittivät puoluekokouksessaan, että perintövero tulisi korvata luovutusvoittoverolla. Myös Rkp:n Carl Haglund ehdotti Ruotsin mallia, jossa perinnöstä maksetaan veroa, kun se myydään. Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen, toimiiko nykyinen veropohja?

”Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Eri maissa on erilaisia ratkaisuja. Pitäisi selvittää, millä argumenteilla Ruotsissa luovuttiin perintöverosta, ja perustuuko se tutkimukseen. Tarvitaan empiiristä näyttöä perintöverojen vaikutuksista.”

”Perintöveroa voidaan perustella pyrkimyksellä tasoittaa varallisuuseroja kansalaisten kesken. Vero kerätään niiltä, joilla on enemmän perintöä jätettävänä, ja veroa käytetään yhteisen hyvän huomisen yhteiskunnassa. Tämä on se idea.”

Korvaako luovutusvoitto veron tuotto perintöveron poiston aiheuttamaa menetystä?

”Ei täysin. Luovutusvoittovero siirtyisi myöhempään ajankohtaan ja sillä tavalla hyöty tulee positiivisista vaikutuksista yritysten sukupolvenvaihdoksissa tai muuta kautta. Veronmaksu siirtyy ajassa eteenpäin. Sen tuotto on toki nykyarvona paljon pienempi, eikä täysin korvaa tämänhetkistä verotulojen menetystä.”