Perhevapaauudistus on muuttamassa myös vanhempainvapaiden hakua tasa-arvoisemmaksi – nyt moni pieni asia työntää isiä sivuun

Nykyisin vain synnyttäjä voi hakea itselleen kaikki vanhempainrahapäivät jo ennen lapsen syntymää. Toisinaan äiti vie ne, vaikka isä haluaisi käyttää osan.

Kela
Teksti
Mari Uusivirta

Nyt suunniteltu perhevapaauudistus tulee tasa-arvoistamaan paitsi vanhempainvapaiden jakaantumista myös vanhempainrahojen hakuprosessia.

Vielä toistaiseksi synnyttäjä voi esimerkiksi hakea itselleen kaikki vanhempainrahapäivät ja saada niistä päätöksen jo ennen lapsen syntymää, kun taas toinen vanhempi voi hakea rahaa vasta lapsen synnyttyä.

Kelan etuuspäällikön Johanna Aholaisen mukaan Kelan tietoon tulee vuosittain vain yksittäisiä ristiriitatilanteita, joissa äiti hakee kaikki vanhempainrahat, vaikka isä haluaisi käyttää niistä osan.

”Ehkä senkin vuoksi, että isät ovat hakeneet hirvittävän vähän vanhempainrahaa ylipäätään.”

Perhevapaauudistuksella pyritään muuttamaan tätäkin käytäntöä. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2022, ja hallitus valmistelee siitä paraikaa esitystä. Hallituksen on tarkoitus antaa lopullinen esitys eduskunnalle tulevana syksynä.