Perheväkivaltajutut salattava kannesta kanteen, kirjoitti poliisi – nyt johto kiemurtelee irti oudosta lausunnosta

Helsingin poliisipäällikkö Tomi Vuori kiistää linjauksen.

Helsingin käräjäoikeuden käsittelyssä olevan poliisirikosjutun ympäriltä paljastuu erikoisia käänteitä. Oikeudessa käsiteltiin viime viikolla syytteitä, jotka kohdistuvat kahteen Helsingin poliisilaitoksen poliisiin.

Syyttäjän mukaan poliisit syyllistyivät vuosina 2017–2018 muun muassa virkavelvollisuuden rikkomiseen ja kunnian loukkaamiseen. Tapaus sai alkunsa toisen poliisin kertomuksesta, jonka mukaan kokoomuksen entisen puoluesihteerin paritustutkintaa vuonna 2006 ei hoidettu asianmukaisesti.

Yhtenä asiana oikeudessa selvitetään, syyllistyikö rikoskomisario Kari Lintilä virkasalaisuuden rikkomiseen. Syytteen mukaan hän on luovuttanut 12 vuotta vanhan rikostutkinnan esitutkintapöytäkirjan ja sen liitteenä olleen lääkärintodistuksen toimittajalle. Puolustus on kiistänyt tämänkin syytteen.

Vanhaa paritusepäilyä koskeva pöytäkirja jaettiin aikoinaan lähes kokonaisuudessaan medialle ja lääkärintodistuksen sisältökin kerrottiin julkisuuteen syyttäjän syyttämättäjättämispäätöksessä vuonna 2007. Nyt kiistaa on siitä, oliko asiakirja miltään osin salainen vuonna 2017 – ja jos poliisi luovuttaisi sen ulos, tulisiko siitä salata jotain.

”Laitostasolla ei ole mitään kategorista linjausta.”