Perässähiihtäjien pyhä paikka – ja typerin nähtävyys 800 metrin korkeudessa

Kesämatkalla: Kekkosta voi palvoa vieläkin korkeammalla Ruotsissa.

historia
Teksti
Heikki Vento

KESÄMATKALLA – Presidentti Urho Kekkonen muistetaan miehenä, joka käytti siekailematta valtaoikeuksiaan. Kekkosen perässähiihtäjät ja tukijat varmistivat sen, että presidentti sai tahtonsa läpi. Kun Kekkonen halusi jotain, lähipiiri ryhtyi toimeen.

Kekkonen oli innokas hiihtäjä, joka sivakoi usein Enontekiön keväthangilla. Porojärven kämppä Käsivarren erämaassa oli tärkeä tukikohta.

”Dokumenttielokuvassa” Kekkonen vähätteli kämpän edustalla, ettei hän perusta mistään muistomerkistä. Jos sellainen kuitenkin päätetään tehdä, paras paikka olisi Porojärven eteläpuolella kämpästä länteen olevan Saivaaran laki.

Kekkosen hiihtoreissuille osallistuvat perässähiihtäjät ottivat asian tosissaan. Saivaaralle täytyi saada pyhiinvaelluskohde ja askelmat, joita olisi yhtä paljon kuin UKK:lla päiviä presidenttinä.

Hanke ei aivan onnistunut. UKK:n 80-vuotispäivänä 3.9.1980 vaaralla paljastettiin päähiihtäjän kunniaksi laatta. Portaita ei rakennettu. Muistomerkki on edelleen paikallaan yli 800 metrin korkeudessa.