Peitepoliisi suojaisi ahdistelulta

Lasten seksuaalinen häirintä sosiaalisessa mediassa vähenisi, jos valeprofiilit sallittaisiin, sanoo Marko Forss Helsingin nettipoliisista.

Ylen MOT-ohjelma selvitti 19.5. lapsiin kohdistuvaa seksuaalista nettirikollisuutta valeprofiilien avulla. Kuukaudessa 120 miestä otti yhteyttä 13- ja 14-vuotiaisiin ”Jennaan” ja ”Emmaan”. Heistä 48 halusi seksiä. Miksi poliisilla ei ole oikeutta peiteprofiileihin, ylikonstaapeli Marko Forss?

”Poliisilla on oikeus valeprofiileihin, mutta epäilty pitää olla tiedossa. Ennaltaehkäisevään toimintaan ei ole mahdollisuutta, kuten MOT:ssa.

Miksi mielestäsi poliisi tarvitsee laajemman oikeuden käyttää valeprofiileita?

”Monet tutkimukset ja vaikkapa MOT:n testi osoittavat, että seksuaalinen häirintä netissä ei ole ainakaan harvinaista. Ilmoituskynnys tällaisista asioista esimerkiksi 13-vuotiaalla tytöllä on tosi korkea, koska hävetään ja on ahdistavaa – eikä ilmoiteta vanhemmille ja poliisille. Poliisin peiteprofiilit lisäisivät kiinnijäämisriskiä ja karsisivat satunnaiset tekijät pois. Valeprofiilit olisivat keino, jota kannattaisi harkita.”