Parolan panssarimuseossa paetaan vihollisen tarkka-ampujia korsuun

Kesämatkalla: Hattulassa paljastuvat Kollaan taistelujen teräksiset sankarit.

Kesämatkalla
Teksti
Pekka Anttila

KESÄMATKALLA – On vaikea keksiä uskottavaa syytä miksi perheen miesväkeä ei kannattaisi ottaa mukaan tai lähettää yksin vierailulle Parolannummelle, Hattulaan. Metsäisessä maastossa sijaitsee Suomen ainoa panssarimuseo, ja nähtävillä on noin 50 panssarivaunua ja 30 panssarintorjunta-asetta. Kaikkein uusinta armeijan kalustoa ei ole esillä.

Yksi museon ehdottomista helmistä on vuonna 1919 Suomeen hankittu Renault F.T. Modèle 1917–panssarivaunu. Se oli itsenäisen Suomen ensimmäinen teräshirviö. Ranskalaista ajoneuvolaatua parhaimmillaan. Malli niitti tuhoa ensimmäisessä maailmansodassa muun muassa 360 astetta kääntyvän tykkitorninsa ansiosta.

Mikäli kiinnostus virisi, museon kahvilasta voi ostaa vaunun historiaa käsittelevän perusteellisen kirjan. Sotahistoriaa koskeva kirjallisuus on muutenkin hyvin edustettuna.

Kiirettä ei kannata pitää, sillä viereisissä näyttelyhalleissa voi perehtyä lähietäisyydeltä tykkeihin, panssarintorjuntavälineistöön ja erilaisiin moottoreihin. Vitriineissä esitellään sodanaikaista esineistöä asepuvuista alkaen. Kuka muistaa sotilasarvot olka- ja kauluslaattojen perusteella? Kuinka monta natsaa olikaan ylikersantilla? Hyvä koulutuksen paikka tuleville varusmiehille.

Parolan sotahistoriallinen erikoismuseo ei ole kokoelma pölyttyneitä ja ruosteisia tankkeja. Tästä vastaa itse museomestari. Hän on tarpeellinen henkilö, sillä museon päätehtäviin kuuluu myös kerätä, tutkia ja esitellä suomalaisten panssari- ja panssaritorjuntajoukkojen historiaa. Kalustoa on käytetty useissa elokuvissakin.