Parnasso: Kuvakirjoissa käsitellään nyt ympäristöä ja tunteita – Yökyläilystä ja nukkumaan menon vaikeudesta kahdeksan kirjaa

Loistavimmat kuvakirjat tulevat nyt suomenruotsalaisilta tekijöiltä ja Etana editions -kustantamolta.

kirjallisuus
Teksti
Outi Hytönen

Teksti on julkaistu alun perin Parnasso-lehden numerossa 1/2021. Suomen Kuvalehti julkaisee Parnassossa ilmestyneitä tekstejä verkossa.

 

Tutkimusmatka vuonna 2020 julkaistujen kotimaisten kuvakirjojen hyllylle paljastaa, että tärkeitä aiheita ovat nyt tunteet ja ympäristöasiat. Lastenkirjallisuus reagoi nopeasti ajankohtaisiin ilmiöihin.

Kuvakirjoja ilmestyy paljon. Lastenkirjainstituutin kirjaston vuoden 2020 uutuushyllyssä oli marraskuussa 120 uutta kotimaista kuvakirjaa. Käännökset mukaan luettuna tietokantahaku antaa tulokseksi suomenkielistä 344 kuvakirjanimekettä. Tietokirjoja ja pahvisia ensikirjoja ei ole laskettu mukaan.

Tunnetaitojen opettelemisesta kirjoitetaan lehdissä, niitä opiskellaan alakoulussa ja nuorten väkivaltaisen käytöksen katsotaan johtuvan niiden puutteesta. Jos asia olisi kirjoista kiinni, tunnetaito-ongelmista ei tarvitse seuraavien nuorisoluokkien kanssa taistella.