Annamari Vänskä kumoaa harhakäsityksiä muodin pinnallisuudesta

Suomen ensimmäinen muodintutkimuksen dosentti on saanut tutkijapiireissä kuittailua myös omasta pukeutumisestaan.

hän
Teksti
Minna Juti

Tasaisen varmalla äänellä aloittava luennoitsija vangitsee huomion, kun yleisö vielä hakee hälisten paikkojaan ja powerpointeja viritellään valkokankaalle.

Annamari Vänskä seisoo Turun yliopiston Arje Scheinin -salin etuosassa ja avaa järjestämänsä Fashion as Academic Discipline -seminaarin.

Hänellä on yllään Issey Miyaken sinisin printein kuvioitu, tiukka musta poolo ja Helmut Langin housut, joiden vyötäröltä laskeutuu lantiolle veistoksellinen lieve. Vaaleat hiuksensa hän on vetänyt lyhyelle poninhännälle niskaan. Asiallisen kokonaisuuden viimeistelevät mustakehyksiset silmälasit.

Tyyli on todellista vuoden 2015 trendien mukaista power-pukeutumista: siinä on rentoa minimalismia, annos androgyynisyyttä, aavistus japanilaisuutta ja pari vakuuttavaa designer-nimeä.

Vänskä on poikkeus muodintutkijoiden joukossa, jotka – ehkä yllätys – aika harvoin ovat itse kiinnostuneita pukeutumisestaan. He ovat sosiologeja, antropologeja, filosofeja tai vaikka historioitsijoita, ja he tutkivat muotia enemmän ilmiönä kuin muotoiluna. Vänskä puolestaan tunnustaa jo lapsena olleensa tarkka vaatteistaan.