Isä Eliaksen pääsiäisherkkuohjeet – Pappilan pashaa ja lammasta

Seitsemän paastoviikon jälkeen Iisalmen ortodoksisen seurakunnan rovastin pöytä täytyy ruuasta ja vieraista.

”Tuntuu hyvältä. Pääsiäinen lähestyy”, toteaa isä Elias, Iisalmen ortodoksisen seurakunnan rovasti Elias Huurinainen.

Pääsiäinen on ortodokseille kirkkovuoden tärkein ja vanhin juhla. Sitä edeltää seitsemän viikon paasto. Isä Eliaskin on paastonnut laskiaissunnuntaista lähtien. Täydellisessä paastossa syödään vain kasviksia, mutta isä Elias kieltäytyy vain liharuoista. Hän muistuttaa, että myös hengellinen kilvoittelu ja hyväntekeväisyys kuuluvat paastoon.

Paasto päättyy pääsiäisyön Jumalanpalvelukseen.

Pääsiäislauantai on kiireinen päivä Huurinaisilla. Sen jälkeen, kun isä Elias on pitänyt pääsiäislauantain aamuliturgian Iisalmen ortodoksisessa kirkossa, alkaa ruoan valmistus. Elias ja Pirjo Huurinainen urakoivat tuolloin pääsiäispöydän herkut. Vain pasha on tehty pari päivää aikaisemmin.

”Kun palaamme puolen yön jälkeen pääsiäisyön palveluksesta, ruoka on valmiina odottamassa meitä.”