Paluulento myöhästyy 55 tuntia: vakuutusyhtiö korvaa vain menomatkan hankintoja

korvaukset
Teksti
Jyrki Jantunen
Thaimaa loma

Suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät korvaa välttämättömyystavaroiden hankintoja tai ansionmenetyksiä, jotka johtuvat matkailijan paluulennon viivästymisestä.

Teksti
Kustaa Hulkko

Suomen Kuvalehti raportoi nettisivuillaan 13.-14. maaliskuuta Thaimaasta palanneiden turistien kotiinpaluun vastoinkäymisistä.

Eräs lukija otti yhteyttä jälkeenpäin ja kertoi pettyneensä vakuutusyhtiönsä korvauskäytäntöön.

Hän oli joutunut ostamaan itselleen ja perheelleen vaatteita ja hygieniatarvikkeita, koska omat matkalaukut olivat lukkojen takana lentokentällä.

Lisäksi kyseiselle pariskunnalle koitui kolmen päivän ansionmenetys. Vakuutusyhtiö ei korvannut ollenkaan kuluja eikä tulonmenetyksiä.

Menomatka, kyllä,
paluumatka, ei

Suomen Kuvalehden keräämien tietojen mukaan johtavat suomalaiset vakuutusyhtiöt korvaavat menomatkalla syntyviä hankintakuluja, kun esimerkiksi matkatavara ”eksyy” matkalla ja myöhästyy tietyn vähimmäisajan matkustajan saapumisesta kohteeseen.

Tiedottaja Mari Hätinen sanoo, että If korvaa ylimääräisistä matkustajaa kohti enintään 60 euroa jokaista alkanutta vuorokautta kohti, kuitenkin yhteensä enintään 260 euroa matkustajaa kohti.

Paluumatkan vastaaviin ongelmiin ei vakuutusyhtiöiden ehdoissa ole varauduttu.

”Tapiolan matkatavaravakuutuksesta korvataan välttämättömyystarvikkeiden hankintoja vain siinä tapauksessa, että matkatavarat myöhästyvät menomatkalla ulkomaille, mutta ei kotiin tultaessa”, sanoo yhtiön tuotepäällikkö Krista Karviala. Hänen mukaansa matkustaja- tai matkatavaravakuutus ei korvaa myöskään ansionmenetystä tässä tilanteessa.

Pohjolalla on sama käytäntö.

Paluumatkaan voi liittyä muitakin ongelmia kuin edellä kerrottu. Turisti voi myöhästyä etukäteen hankitulta yhteydeltä sääesteen tai vaikkapa junan taikka linja-auton teknisen vian vuoksi.

Näissä tapauksissa esimerkiksi Tapiolan matkustajavakuutus korvaa kotiinpaluun ylimääräisiä matkakuluja.

Finnair korvaa
hankintoja

Finnairin palvelupäällikkö Sami Mäenpää sanoo, että yhtiö korvaa vieraalla paikkakunnalla olevalle matkustajalle viivästyksen aikaisia välttämättömyyshankintoja, kuten hygieniatuotteita ja käyttövaatteita, alkuperäisiä kulutositteita vastaan.

”Korvattavat summat vaihtelevat lentoyhtiöittäin ja matkustusluokittain sen mukaan, millaista haittaa laukkujen viipyminen on aiheuttanut”, Mäenpää kertoo.

Kaikki muutkin EU:n lentoyhtiöt noudattavat Montrealin sopimusta, joka säätelee lentoyhtiöiden vastuita muun muassa matkatavaroiden myöhästymisen yhteydessä. Sopimuksessa on mukana myös Euroopan ulkopuolella toimivia lentoyhtiöitä.

”Ansionmenetyksen korvaaminen voi tulla kysymykseen Montrealin sopimuksen pohjalta, jos lentoyhtiö on toiminut huolimattomasti ja asiakkaalla on osoittaa todistus ansionmenetyksestä”, Mäenpää sanoo.

Lisäksi Finnair noudattaa lennon viivästymistapauksissa EU-asetusta (EC) No 261/2004.

EU:n säännöksiä sovelletaan kansallisiin ja kansainvälisiin reitti- ja tilauslentoihin.


Aiheesta lisää
Matkustajat pettyivät Air Finlandin Bangkokin paluulentoon (SK netti 14.3.2008)
55 tunnin pakkoloma Bangkokissa päättyy (SK netti 13.3.2008)
Väärä uutisointi suututtaa Thaimaan mottiin jääneitä (SK netti 12.3.2008)

Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Auringonottajia ja turisteja Thaimaan Pattayalla 24. helmikuuta 2008.