”Pakolaisuus on äärimmäisen tragedian seurausta – ihmiset olisivat mieluummin kotonaan”

Turvapaikan hakeminen on kansainvälinen oikeus, jota valtiot eivät voi määrittää, sanoo Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja.

Annu Lehtinen
Teksti
Kukka Mäenpää

Euroopan maat yrittävät saada pakolaiskriisiä kuriin uusilla toimilla. Suomessa sisäministeri Petteri Orpo (kok) väläytti rajojen sulkemista. Mitä tämä tarkoittaa, Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen?

”Rajojen sulkeminen tarkoittaa sitä, että rajoilla alettaisiin tehdä rajatarkastuksia. Schengenin sopimuksen puitteissa on toki mahdollista aloittaa tilapäisesti tulijoiden tarkistaminen, mikäli yleinen järjestys ja turvallisuus olisivat uhattuina.”

”Tarkistusten käyttöönotto tiettyjen ryhmien kohdalla ei ole mahdollista, vaan ne koskisivat kaikkia. Suomen osalta olisi tärkeää, ettei tehdä nopeita ja hätiköityjä ratkaisuja.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on ehdottanut, että pakolaisia noudettaisiin suoraan pakolaisleireiltä lentoteitse. Mitä ajattelette tästä?

”Argumentaationa se, että sitä kautta voitaisiin varmistaa, että Eurooppaan pääsevät ne, jotka ovat heikoimmassa asemassa, ontuu. Meillä on jo olemassa järjestelmä sitä varten: kiintiöpakolaiset. Kiintiöitä pitäisi suurentaa.”