Pakolaisten auttaja Sunniva Drake ja oman suvun natsihistoria: ”Natsien on turha tulla hyppimään silmille”

Kirjastojohtaja julkaisi irakilaismiehen käännytyspäätöksen ja sai aikaan kohun.

hän
Teksti
Meri Valkama

Oli viileä heinäkuun perjantai, kun Sellon kirjastoon asteli irakilaismies. Espoon kaupungin kirjastopalveluiden aluejohtaja Sunniva Drake seisoi työpisteellään kirjaston aulassa, kun huomio kiinnittyi tuttuihin kasvoihin. Niiltä hohkasi kiihtymys. Drake nousi tervehtimään tulijaa.

Mies oli silminnähden pois tolaltaan, mutta yritti puhua rauhallisesti. Drake ymmärsi lauseen sieltä, toisen täältä, ja pian hän sai kiinni siitä, mistä oli kyse: miehelle tuttu irakilainen turvapaikanhakija oli saanut Maahanmuuttovirastolta oleskelulupapäätöksen, ja se oli kielteinen. Näin siitä huolimatta, että turvapaikanhakija oli todistanut terroristijärjestö Isisin häneen kohdistamasta vainosta ja kuolemanuhkasta.

Drake oli hämillään. Kyse oli oltava virheestä tai väärinkäsityksestä, hän ajatteli. Suomi on oikeusvaltio, joka suojelee todellisessa vaarassa olevia – siitä hän oli varma. Mutta mies piti kiinni kertomastaan. Ystäväänsä rauhoittaakseen Drake sanoi lukevansa päätöksen mielellään. Mies lupasi lähettää sen.

Kaksi päivää myöhemmin Drake oli aloittanut kesälomansa, mutta avasi silti työsähköpostinsa. Siellä odotti ystävän välittämä turvapaikkapäätös. Drake ryhtyi lukemaan.

Olet etniseltä taustaltasi arabi ja uskonnoltasi sunnimuslimi. Ammatiltasi olet arkkitehtuuri-insinööri.