Pakolaiset työllistävät yhä enemmän vartijoita – laskun maksaa valtio

Kunta, SPR tai Maahanmuuttovirasto päättää turvallisuustasosta.

ISS
Teksti
Mikko Niemelä

Turvapaikanhakijat työllistävät turvallisuusalaa yhä enemmän. Poliisi, tulli ja rajavartiolaitos huolehtivat virkavelvoitteistaan, mutta kasvavan pakolaismäärän myötä myös yksityisille turvapalveluille on enemmän kysyntää.

Poliisihallituksen tietojen mukaan vartijakortteja on myönnetty huhtikuun 2015 tietojen mukaan noin 15 600. Määrä on kasvanut noin 1 500:lla viidessä vuodessa. Poliisihallituksen tietojen mukaan kaikki eivät kuitenkaan tee vartijan töitä. Arvio on, että noin 10 000 työllistää itsensä vartijana.

Pakolaiskriisistä seurannut vartijakysyntä ei näy vielä tilastoissa. Poliisihallituksen lupahallintoyksikön turvallisuusalan valvonnassa työskentelevä ylikomisario Ari Pulliainen kuitenkin sanoo, että turvallisuusalan yritysten lupahakemusten perusteluissa näkyy jo pakolaiskriisi.

”Muutamat yrityshakijat ovat kiirehtineet lupia hakemuksissa vedoten siihen, että töitä olisi tarjolla liittyen tähän pakolaiskriisin.”

Vartijan on aina työskenneltävä rekisteröidyssä yrityksessä tai hänen on perustettava oma yritys, jonka luvan myöntää poliisihallitus.