Itsepalvelupoliisi

Näillä uudistuksilla saataisiin ziljoona euroa lisärahaa ja kymmenentuhatta uutta jeparia, Jukka Ukkola kirjoittaa.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Poliisi valittelee kovasti rahapulaansa, joka varmaan onkin todellinen ongelma. On kuitenkin selvää, että rahapulaa ei pystytä poistamaan rahalla, koska rahapulan aikana rahaa ei ole. Tarvitaan siis muita konsteja. Niitä varmaan löytyy maailmassa, jossa itsepalvelu on keksitty vuosikymmeniä sitten. Outoa, ettei sitä ole otettu käyttöön poliisitoimessa, vaan vähäiset rahat tuhlataan kallispalkkaisten ammattilaisten juoksuttamiseen jokaisen rötöksen perään.

Itsepalvelupoliisi voisi toimia samaan tapaan kuin muutkin itsepalvelut. Tai oikeastaan vaihtoehtoja on jopa tavallista useampia. Jokamiespoliisina voisi nimittäin olla joko rikoksen uhri eli objekti, tai rikoksen tekijä eli subjekti. Sen sijaan rikoksen predikaatti ei sovellu itsepalveluun, koska rikoksella ei ole predikaattia, mikä johtuu siitä, että predikaatti on suomeksi maine, ja sehän katoaa, kun subjekti syyllistyy rikokseen objektia kohtaan.

Itsepalvelun muotoja voidaan valaista parilla esimerkillä. Objekti-itsepalvelu tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi pahoinpitelyn uhri ei hälytä paikalle rahapulaista poliisia, vaan hoitaa tämän tehtävät itse, eli pamputtaa pahoinpitelijänsä ja antaa tälle tilinumeronsa sakkojen ja kärsimyskorvausten maksamista varten. Jos pamppua ei ole saatavilla, astaloksi hyväksyttäköön malka, vannas, parru, kakkosnelonen, luuvitonen tahi muu käteen sattuva nuoriso-ohjaaja.

Subjekti-itsepalvelu sopii käytettäväksi erityisesti joukkotapahtumissa, kuten mielenosoituksissa. Niissähän poliisin tehtävänä on pällistellä paikalla tuntikausia, käskyttää tottelemattomia ja lopulta kyörätä osa heistä putkaan.