Päivän MM-kuvat: Tšekin valmentaja - ”Tiesimme täsmälleen miten Suomi tuhotaan”

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Suomi voitti MM-kisojen aikana useissa otteluissa laukaisutilastot, mutta tehot puuttuivat. Tässä sutii ohi vuorostaan Niko Kapanen. Puolustaja Jakub Nakladal ja maalivahti Jakub Stepanek toteavat, että ei hätiä mitiä. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.

Tšekin hymyilevä valmentaja Alois Hadamczik ei ollut tippaakaan yllättynyt joukkueensa 3-2 voitosta Suomea vastaan jääkiekon MM-kisojen pronssiottelussa.

“Me teimme kotiläksymme huolellisesti ja analysoimme Suomen pelityylin etukäteen tarkasti. Ratkaisu oli helppo. Tiesimme, että Suomen hyökkäykset pitää pysäyttää keskialueella. Tämä oli tapa tuhota Suomi”, Hadamczik kertoi Suomen Kuvalehdelle.

Suomen valmentaja Jukka Jalonen totesi suoraan, että “kyllä me tää hölmöiltiin”.

“Me pärjäämme kenttäpelissä mitä maata vastaan tahansa, mutta suurin ero on maalinteossa. Me tarvitsemme kymmenen tekopaikkaa tehdäksemme yhden maalin, vastustajalle riittää viisi”, Jalonen selitti.

“Jos Suomi on maailman ranking-listalla toisena ja pääsemme MM-kisoissa neljän parhaan maan joukkoon, suoritus ei ole huono. Kotikisojen paineet eivät näkyneet joukkueessa mitenkään, Helsingissä oli hieno pelata”, kertoi Jalonen, joka kolmessa aikaisemmassa ottelussa totesi, että joukkueelta puuttuu itseluottamus.

Kanada- ja USA-otteluiden tapaan Suomi ei pystynyt pitämään kiinni hyvistä otteistaan alkuhetkien jälkeen. Pronssiottelussa Suomi tasoitti pelin lupaavasti 1-1 numeroihin, mutta jo seuraavassa vaihdossa 29 sekuntia myöhemmin tšekit siirtyivät uudelleen johtoon. Eivätkä luopuneet siitä.

Pettymys oli ennenkokematon Suomen kapteenille Mikko Koivulle. Kaikki juniorien ja aikuisten arvokisat yhteenlaskettuna Helsingin MM-kisat olivat ensimmäinen kerta, kun Koivu poistuu kisoista ilman mitalia.

Suurimman pettymyksen Suomen joukkueessa tuottivat maalivahdit. Nyt kuitenkin onnistuu Petri Vehanen puolustaja Juuso Hietasen avustuksella. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Arvostelua herätti jo HPK:n aikoina jääräpään maineen saaneen Jukka Jalosen jäätyminen ratkaisevilla hetkillä kisojen aikana. Ihmeellisintä oli hänen toimintansa maalivahtien peluuttamisessa.

Suomen ykkösvahdiksi kaavailtu Kari Lehtonen epäonnistui pahasti ottelussa USA:ta vastaan. Kolmannen erän puolivälissä Lehtosen oli keksittävä itselleen loukkaantuminen ennen kuin maalille päästettiin Petri Vehanen. Tätä ennen Lehtonen oli maalin suulla lähes paniikissa.

Miksei Jalonen osannut lukea Lehtosen elekieltä? Loukkaantuiko Lehtonen todella niin pahasti, että ei pystynyt pelaamaan koko lopputurnauksen aikana?

Kari Lehtosen jälkeen torjuntavastuun otti Petri Vehanen, joka myös haparoi otteissaan. Venäjä murskasi Suomen puolivälierissä 6-2, mutta Vehanen hörppäsi liian monta torjuttavissa ollutta vetoa. Siitä huolimatta, että Venäjän supertähti ja NHL:n runkosarjan pistepörssin voittanut Jevgeni Malkin oli huippuvireessä ja teki kypärätempun.

Tästä huolimatta Jukka Jalonen kieltäytyi luopumasta viime vuoden Slovakian kisoissa kultaa torjuneesta Vehasesta.

Vaihtopenkillä Jalosella olisi ollut erinomainen vaihtoehto, Karri Rämö. Hän torjui KHL-liigan Avangard Omskissa loistavasti ja piti otteillaan joukkuettaan pystyssä koko kauden.

Mutta Jukka Jalonen ei tunne Rämöä eikä Venäjän KHL-liigaa tarpeeksi. Vanha tuttu Vehanen oli hänelle helpompi valinta. Jalonen ei suostunut vaihtamaan Rämöä kentälle ensimmäisen erän jälkeen. Jopa katsomossa huudettiin Rämön nimeä.

Miksi Karri Rämö ei pelannut Tšekkiä vastaan, Jukka Jalonen?

“Mietimme kaikki valinnat etukäteen.”

Miksi Rämöä ei laitettu maaliin?

“Olen ollut viisi kautta päävalmentajana enkä ole koskaan perustellut valintojani. En aio tehdä sitä nytkään”, Jalonen avautui.

Kisojen parhaisiin hyökkääjiin kuulunut Suomen kapteeni Mikko Koivu yritti tappelun rajamailla liikkuneen taistelun avulla herätellä Leijonia. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.


Suomen maajoukkueessa oli jääkiekon MM-kisoissa kaksi pelaajaa, jotka ylsivät omalle tasolleen. Vain Mikko Koivu ja loistavasti pelannut Valtteri Filppula pystyivät pelaamaan MM-jääkiekossa vaadittavalla kovuudella.

Kanada- ja USA-otteluiden tapaan Suomi ei pystynyt pitämään kiinni hyvistä otteistaan alkuhetkin jälkeen. Pronssiottelussa Suomi tasoitti pelin lupaavasti 1-1 numeroihin, mutta jo seuraavassa vaihdossa 29 sekuntia myöhemmin tšekit siirtyivät uudelleen johtoon. Eivätkä luopuneet siitä.

Mikko Koivu taisteli tappelun rajamailla koko ottelun ajan, mutta se ei herättänyt joukkuetta. Viimeistään pronssiottelussa kävi ilmi, että Suomi olisi kipeästi tarvinnut joukkueeseen Tuomo Ruudun ja Sami Vatasen. Nyt pelaajamateriaali ei vain riittänyt. Jopa pronssiotteluun pääsy oli pieni ihme.

Jukka Jalosen otteet herättivät kysymyksen hänen mahdollisuuksistaan jatkaa päävalmentajana.

“Minulla on vielä vuosi jäljellä sopimustani”, suostui koko kisojen ajan omaa vastuutaan karttanut Jalonen lausumaan.

Maailman parasta pelaajaa ei pystynyt pysäyttämään yksikään joukkue. Slovakian Michal Sersen voi kehua lapsenlapsilleen tulleensa Malkinin taklaamaksi. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.


Venäjä voitti MM-kultaa häviämättä yhtään peliä. Loppuottelussa kaatui Slovakia 6-2. Paikalle Helsingissä osuneet onnekkaat katsojat pääsivät todistamaan maailman tämän hetken ylivoimaisesti parhaan jääkiekkoilijan Jevgeni Malkinin käsittämättömiä suorituksia. Milloin viimeksi on yksi pelaaja pystynyt dominoimaan kansainvälistä jääkiekkoa yhtä suvereenisti?

Upean eleen teki Slovakian puolustaja Zdeno Chara, joka laittoi välittömästi loppuottelun päätyttyä Jaroslavin joukkueen lento-onnettomuudessa menehtyneen maanmiehensä Pavol Demitran paidan ylleen.