Päivän MM-kuvat: Suomi pelaa paikasta loppuotteluun lauantaina – jämäketjun yllätysratkaisija löytyi Ruotsista

Täydellistä ajoitusta kuin sponsorin toiveesta. Jesse Joensuu oli Suomen arvokkain pelaaja kahdella maalillaan. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Painajainen Pohjois-Amerikasta on ohi. Rajun taistelun jälkeen sekä Kanada että USA putosivat jatkosta torstain otteluissa. Slovakia tyrmäsi Kanadan ja Leijonien uskomaton loppuhetkien voitto amerikkalaisista tarkoittaa, että Suomi pelaa loppuotteluun pääsystä lauantaina klo 14.30.

“Tulos ei koskaan valehtele”, on valmentaja Juhani Tamminen sanonut. Suomen joukkue todisti väitteen oikeaksi. Joukkueiden paremmuudesta voidaan olla montaa eri mieltä, mutta totuus on se, että Suomi teki yhden maalin enemmän ja voitti. Yhdeksän sekuntia ennen ottelun päättymistä.

Päävalmentaja Jukka Jalosta sanotaan jääräpääksi. Nyt hän suostui ratkaisevilla hetkillä kolmannessa erässä hyllyttämään Suomen kakkosketjun Immonen-Granlund-Pesonen. Koko pelin aikana paine siirtyi muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Suomen päähän heti kun Jarkko Immosen ketju pääsi kentälle. Otteluita ei voi tällä tasolla voittaa yhdellä ketjulla.

Ratkaisevin ero viime vuoden maailmanmestaruuden voittaneeseen joukkueeseen verrattuna onkin Jarkko Immosen ketjun vaisut esitykset. Viime vuonna Immonen voitti kisojen pistepörssin ja maalikuninkuuden. Nyt koko ketju on surffaillut varjojen mailla. Lisäksi ketjun kaikilla pelaajilla on huono kausi takanaan.

Nyt voiton avaimet löytyivät odottamattomasta osoitteesta, Ruotsista. Ratkaisevat kaksi maalia iski Elitserienissä HV71:ssä pelaava romuluinen Jesse Joensuu. Hänen johdollaan Suomen neloskenttä otti koko ajan enemmän vastuuta. Siitä huolimatta, että puolustajat eivät missään vaiheessa päässeet samalle tasolle.

USA:n maalivahti Jimmy Howard ei hätkähtänyt missään vaiheessa kotiyleisön mekkalaa, mutta ei lopulta voinut mitään yhdeksän sekuntia ennen loppua tulleelle maalille. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.


“Elämä on kuin suklaarasia. Et koskaan tiedä mitä tulet saamaan”, lausui Forrest Gumpin äiti kuuluisassa elokuvassa.

Kuinka totta. Viime sunnuntaina USA murskasi Suomen täydellisen esityksen jälkeen 5-0. Tuolloin USA:n joukkueen valmentaja Scott Gordon totesi Suomen Kuvalehden haastattelussa, että “Suomi pelasi tänään väärää joukkuetta vastaan”.

Torstaina USA taisteli yhtä rajusti, mutta nyt suomalaiset olivat tehneet kotiläksynsä paremmin.

“Muutos edelliseen otteluun oli se, että Suomi halusi saada kiekon hyökkäysalueelle nopeammin. Meillä ei ole ollut kokonaista kuukautta valmistautua tähän turnaukseen, joten kukaan ei osannut ennustaa miten pelit etenevät muutamasta hienosta voitosta huolimatta”, Gordon sanoi.

Suomella ei ole maalivahtiongelmaa, kunhan Petri Vehanen saa jatkaa veräjän suulla. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.


“Äiti aina sanoi, että menneisyys on pantava taakse ennen kuin voi siirtyä eteenpäin”, Forrest Gump lausui samassa elokuvassa.

Juuri tässä suomalaiset onnistuivat hienosti.

Ehkä elokuva onkin Jukka Jaloselle tuttu, sillä ennen ottelua hän painotti kryptisesti, että “kyllä meidän pitää tilanteesta yrittää nauttia eikä miettiä todellakaan että tää on joku kuolemanpeli. Eihän tää semmoinen kuitenkaan ole. Jos me hävitään tää peli, niin elämä jatkuu seuraavana aamuna päivänä ihan normaalisti. Ei tää sen kummempaa ole”, Jalonen kertoi kuolemanpelistä Ylen haastattelussa.

Scott Gordon oli voittamassa kakkosmaalivahtina Suomea 2-1 vuoden 1991 kotikisoissa, ja johti USA:n joukkuetta viime sunnuntaina äitienpäivän 5-0 verilöylyssä.

Mutta uutta Suomen tappajaa hänestä ei tullut Ruotsin Mats Sundinin, Anders Carlssonin ja länsisaksalaisen Erich Kühnhacklin jälkeen.