Päivän MM-kuvat: Suomi kohtaa taas USA:n, punanokkaisille kotkille järkyttävä sulkasato

Saksa oli rähmällään myös Tšekkiä vastaan. David Krejci nostaa limpun helposti yli maalivahti Dennis Endrasin Tukholman Globenissa pelatussa ottelussa. Tšekki nakutteli voittoluvuiksi 8-1. Kuva Anders Wiklund / Lehtikuva.

“Kotkanpoikii ilman siipii”, olisi edesmennyt lauluntekijä Junnu Vainio voinut laulaa saksalaisille alkulohkojen päätteeksi. Siksi ruman sulkasadon Saksa kärsi jääkiekon MM-kisoissa. Viimeisessä ottelussa Tšekki vei pisteet leikittelevän helposti 8-1 murskavoitollaan. Kun Ruotsi hoiteli oman ottelunsa Latviaa vastaan, Saksa olisi voinut voitolla nousta lohkonsa viidenneksi.

Saksan vaakunassa musta punanokkainen kotka pullistelee hauiksiaan ja varpaiden kynnet ovat raateluasennossa. Mutta ei ollut saksalaisilla vaakunan voimaa näissä kiekkokilpailuissa.

Nyt Saksa joutuu huonon sijoituksensa vuoksi karsimaan pääsystä Sotšin olympialaisiin 2014. Kisoihin pääsee mukaan 12 joukkuetta, joista yhdeksän suoraan jääkiekon maailmanrankingin perusteella. Kolmen maan kohtalo ratkaistaan olympiakarsintojen kautta. Ennen kisoja Saksan sijoitus oli kahdeksas, mutta jatko-otteluihin yltäneet Slovakia ja Norja menevät ohi. Katastrofi on saksalaiselle jääkiekkoilulle valtava.

Saksan kotkanpoikaset saivat nöyryyttävällä tavalla nokkiinsa. Seitsemässä pelaamassaan ottelussa se onnistui kukistamaan Tukholman lohkossaan vain kaksi jumbojoukkuetta: Italian ja Tanskan.

Pataan tuli ottelu toisensa jälkeen. Koristeena kakun päällä 14-2 tappio Norjalle äitienpäivänä. Ei auttanut vaikka maalia vahti Suomessa Helsingin IFK:ssa torjunut Dennis Endras. Tosin myös IFK:n kausi päättyi ennen aikojaan pettymykseen.

Meillä onkin yksi kotka vaakunassa enemmän kuin Saksalla ja vielä kaksi leijonaa, iloitsee Tšekin Ales Hemsky ja heittää ylähanskan Petr Pruchakin kanssa. Kuva Anders Wiklund / Lehtikuva.

Saksan esitys oli niin luokaton, että on vaikea kuvitella sen pelanneen kaksi vuotta sitten kotikisoissaan Ruotsia vastaan pronssipelissä, jonka se hävisi vain 3-1. Kotikisojen kirouksesta ei ollut tietoakaan. Tuolloisesta Saksan 24 pelaajan joukkueesta oli mukana nyt 12. Lopputulos oli kuitenkin enemmän kuin puolet huonompi.

Ei tullut saksalaisille tukea yleisöltäkään. Saksan pääkaupungista Berliinistä on Tukholmaan matkaa vain noin 900 kilometriä, mutta jos laskuista jätetään pois Ruotsi-ottelu (11.500), Saksan peleissä oli yleisöä ottelua kohden keskimäärin 2.900.

Olikohan jalkapallon Bundesliigan vastikään päättynyt pitkä kausi vienyt fanien voimat? Tai sitten urheiluturistit olivat jo alkaneet säästää matkakassaa kesäkuussa alkaviin jalkapallon EM-kisoihin, jotka pelataan Puolassa ja Ukrainassa.

Kaikki peliin Suomen puolesta. Sveitsin Andres Ambuhl (oik) viskaa jäähän USA:n Jeff Petryn. Mikäli Sveitsi olisi voittanut, Suomen jatko-ohjelma olisi saattanut olla helpompi. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.


Turhaa optimismia. Suomella oli hiuksenhienot mahdollisuudet välttää pohjoisamerikkalainen piina, kun USA ja Sveitsi kohtasivat tiistaina lohkon viimeisessä ottelussa. Mikäli sveitsiläiset olisivat kyenneet yllätykseen ja voittaneet amerikkalaiset, Leijonat olisi saanut vastaansa torstain puolivälierissä Slovakian.

Mutta ei. USA nitisti alppimaan pojat 5-2 ja varmistivat lohkon toisen sijan. Näin Suomi ja USA kohtaavat toisensa uudelleen muutaman päivän sisällä. Siinä on päävalmentaja Jukka Jalosella miettimistä. Maalivahdiksi pitäisi kaiken järjen mukaan valita Petri Vehanen, mutta loppu onkin vaikeampaa.

Suomella on tällä hetkellä vain yksi luotettavasti toimiva ketju: Mikko KoivuValtteri FilppulaJussi Jokinen. Kohtalaisesti ovat yrittäneet myös Leo Komarov ja Jesse Joensuu. Sen sijaan Jarkko Immosen kakkosketju ja etenkin Mikael Granlund on ollut viimeisissä otteluissa äkkilähdöllä höyhensaarilla. Jukka Jalonen jopa istutti vaihtopenkillä Granlundia Kazakstan-ottelussa.