Päivän MM-kuvat: kaksi tuhatta kanadalaista kiloa oli liikaa: ”En ymmärrä suomalaisten puhetta paineista.”

Nyt ne jyrää meidät. Jarkko Immonen joutui turvautumaan koiruuksiin pysäyttääkseen Kanadan Corey Perryn. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Iso Paha Kanada puhkui ja puhalsi Leijonanpennut kanveesiin helposti. Suomi sai täydellisen alun otteluun, jota se johti uskomattoman kotiyleisön edessä kymmenen minuutin pelin jälkeen 2-0.

Sitten Kanadan päävalmentaja Brent Sutter otti aikalisän ja kaikki muuttui. Kanada tuli vähitellen rinnalle, meni varsin helposti ohi ja voitti Suomen lopulta 5-3. Mitä kerroit pelaajille aikalisän aikana?

“Halusin vain muistuttaa pojille, että tarkoitus oli pelata kurinalaisemmin. Ei kyse ollut mistään luottamuksen menettämisestä”, Sutter sanoi.

Suomen valmentajan Jukka Jalosen mielipiteet olivat huolestuttavan alakuloisia.
“Menetimme toisessa ja kolmannessa erässä uskon itseemme. Meillä ei ollut rohkeutta liikuttaa kiekkoa. Kanadaa ei voi voittaa puolustamalla”, Jalonen totesi huomattavan masentuneena.

Suomi pelasi ottelun alun täydellisessä hurmiossa. Kun Antti Pihlström iski 1-0 osuman yleisö räjähti niin järkyttävään huutoon, että puhkitäyden hallin katto tuntui sinkoavan taivaisiin. Sama toistui Mikko Koivun 2-0 maalin jälkeen.

Tulkinta Kanadan joutumisesta paniikkiin oli täysin väärä.
“Kaikki meidän pelaajamme ovat tottuneet tällaisiin tilanteisiin ja paineisiin jokaisena iltana NHL:ssä. Ottelussa mikään ei yllättänyt meitä, tässä ei ollut mitään ihmeellistä. En ymmärrä miksi suomalaiset kokevat näin upean yleisön edessä ylivoimaisia vaikeuksia”, Sutter kertoi Suomen Kuvalehdelle.

Hän on itse pelannut NHL:ssä New York Islandersin ja Chicago Blackhawksin joukkueissa yli 1.100 ottelua.

Huolestuttavaa olikin se, että nyt ei ollut kyse kotikisojen kirouksesta vaan siitä, että kisojen ensimmäisessä oikeassa isojen poikien jääkiekko-ottelussa Suomi ja joukkueen johto oli täysin neuvoton tilanteessa, jota parempaa ei voi kuvitella.

Suomi jäi Kanadan jyrän alle. Ossi Väänänen hävisi selvin numeroin painiottelun Evander Kanea vastaan. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.


Ja nyt me puhkumme ja puhallamme teidän joukkueenne nurin. Iso paha Kanada oli päättänyt käyttää ilkeintä asettaan Suomea vastaan heti ottelun alkuminuuteilla. Kaukalon reunojen muovipleksit paukkuivat, kun Suomen pelaajia läheteltiin päin kaukalon laitoja.

Iloinen tuhatkiloinen. Näin voi luonnehtia Kanadan joukkuetta. Yhteenlaskettuna 24 pelaajan joukkue painaa 2.200 kiloa. Päävalmentaja Jukka Jalosen laskuopin mukaan suomalaiset olivat pelaajaa kohden vain viisi kiloa kevyempiä. Kaiken ei siis pitänyt olla sitä miltä näyttää.

Mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä selvemmäksi kävi, että vaahteralehtisten siirappi ei maistu suomalaisille.

Pohjoisamerikkalaisille yritettiin tarjota suomalaista sisua, mutta pastillit olivat liian pieniä.

Jo toisen erän alussa oli nähtävissä, että Kanada pääsee mukaan peliin ja jälleen kerran nähtiin esimerkki pohjoisamerikkalaisesta peräänantamattomuudesta. Jotkut asiat vaan eivät muutu.

Monessa kaukalossa keitettyjen kanadalaisten kokemus tiukoista tilanteista alkoi käydä esiin. Oliko Jukka Jalonen sittenkin väärässä vähätellessään NHL-pelaajien roolia?

Täysin vailla merkitystä ei voi olla se, että yhteenlaskettuna Kanadan joukkueen pelaajilla on takanaan 8.144 NHL-ottelua maailman kovimmassa ammattilaisliigassa. Suomalaisista Mikko Koivulla, Valtteri Filppulalla, Jussi Jokisella ja Kari Lehtosella on pelattuna yhteensä 1.810 runkosarjan peliä.

Maalivahti Kari Lehtonen ei ollut kaikkein terävimmillään ja pelasi oudon hermostuneesti. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.


Oikeassa elämässä kaikki ei aina suju niin kuin saduissa. Ei tälläkään kertaa. Suomalaiset puolustajat ja Kari Lehtonen eivät pystyneet rakentamaan maalinsa eteen tiilimuuria, joka ei olisi puhkumalla murtunut.

Alkuperäisessä sadussa iso paha susi lopulta keitetetään, mutta nyt Helsingissä nähtiin Disney-versio, jossa susi vain poltti hieman takamustaan.

Seuraavaksi suomalaiset veli huilut ja veli viulut saavat vastaansa sunnuntaina USA:n. Amerikkalaisilta ei varmasti jäänyt huomaamatta keinot, joilla maja puhalletaan nurin.

Tappiosta huolimatta Suomi on varmasti mukana jatkopeleissä, mutta pidot eivät tunnu paranevan, kun pelit kovenevat. Suomi paransi ensimmäisissä peleissä otteitaan ja nihkeät väännöt jääkiekon kääpiömaita hoidettiin puolipakolla, luokkaa paremmat lyötiin salamakiekolla. Mutta isoja poikia vastaan pitäisi pelata isommalla henkisellä kantilla.