Päivän kuvat: Kinkkua kansalle - täältä sitä tulee
Suomessa syödään jouluna yli kilo kinkkua per kansalainen.
Wotkinsin lihanleikkaamo Helsingissä keskiviikkona 22. joulukuuta. Kuvat Hannu Lindroos.
Chef Wotkins -lihatukun leikkaamolla Helsingin Sörnäisissä riittää töitä, kun joulu lähestyy. Joulukuussa lihanleikkaajat käsittelevät 170 000 kiloa kinkkua kahden viikon aikana. Töitä tehdään vuorokauden ympäri.
Wotkinsin kinkut päätyvät myyntiin pääasiassa pääkaupunkiseudulla.
Lihatiedotuksen mukaan Suomessa syötiin 6,5 miljoonaa kiloa joulukinkkua vuonna 2009. Se oli seitsemän prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Takavuosina puhuttiin tanskalaisen halpakinkun voimakkaasta tulosta Suomen markkinoille. Tuontikinkuista pääosa tuleekin edelleen Tanskasta, mutta kotimaisen kinkun asema on vahva – ulkomailta tuotujen kinkkujen osuus vuonna 2009 oli 1,5 prosenttia.
Suomen Gallup Elintarviketiedon tekemässä kyselyssä noin 80 prosenttia suomalaisista piti joulukinkun kotimaisuutta tärkeänä. Tärkeintä se oli naisille ja yli 65-vuotiaille.