Päiväkodeissa ja kouluissa voi pian olla edessä mittava ruuhka Ukrainan sodan takia – ”Ennakoitu lapsimäärä on valtaisa”

Suomessa kunnat tulkitsevat varhaiskasvatuslakia eri tavoin. Se vaikuttaa siihen, milloin ukrainalaislapsi pääsee päiväkotiin.

pakolaiset
Teksti
Heikki Salmela

Suomalaisissa kouluissa ja päiväkodeissa ollaan suuren haasteen edessä, mikäli ukrainalaisten pakolaisten määrä nousee sisäministeriön ennakoimalle ylärajalle, noin 80 000 henkilöön.

Tähän mennessä saapuneista ukrainalaisista noin 18 000 on hakenut Suomesta tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa. Heistä 42 prosenttia on alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria, Migristä kerrotaan.

Jos hallituksen maksimiarvio toteutuu ja alaikäisten osuus säilyy yhtä korkeana, syksyllä maassamme on yli 32 000 uutta lasta ja nuorta. Se on lähes yhden ikäluokan verran. Suomessa pienimpiin 2010-luvulla syntyneisiin ikäluokkiin kuuluu noin 45 000 lasta.

”Tämä on kunnille iso ponnistus ja vaatii paljon käytännön järjestelyjä. Ennakoitu lapsimäärä on valtaisa”, kasvatuksesta ja oppimisesta vastaava Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske toteaa.