Paine fossiilienergian alasajoon kasvaa, vaikka osa maista haraa yhä vahvasti vastaan

Energiajärjestö IEA ennustaa, että fossiilisten polttoaineiden kulutus saavuttaa huippunsa vuonna 2025 ja kääntyy laskuun.

ilmastonmuutos
Teksti
Anna Tommola

Ilmastotieteen viesti on selvä: jos lämpeneminen halutaan pysäyttää 1,5 asteeseen, fossiilisten polttoaineiden käyttöä pitää nopeasti vähentää.

Maailman mailta yhteistä tahtoa tähän ei helposti löydy. YK:n ilmastokokouksessa Egyptissä osa maista vaati loppupäätelmiin mainintaa kaiken fossiilienergian – hiilen, öljyn ja kaasun – alasajosta. Tekstiin päätyi edellisen kokouksen lievempi muotoilu kivihiilen käytön vähentämisestä sekä tehottomien fossiilienergian tukien poistosta.

Jatkoajalle venyneessä kokouksessa syntyi sopu uudesta rahastosta, josta korvataan köyhille maille ilmastokriisin aiheuttamia vahinkoja ja menetyksiä. Sen sijaan Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoite pysyi vain juuri ja juuri hengissä, eikä päästövähennyksistä saatu merkittäviä uusia lupauksia.

Sitran johtava asiantuntija Tuuli Hietaniemi arvioi, että energiakysymyksessä on silti edistytty. Viime vuonna Glasgow’ssa tehtiin historiaa, kun fossiilienergia ylipäätään pääsi tekstiin.