Paavo Lipponen: Johtajuuden puute ajaa EU:ta sivuraiteelle

Euroopan unioni
Teksti
SK:n toimitus

Yhdysvallat hakee uusia yhteistyökumppaneita Aasiasta, ja se tapahtuu väistämättä EU-Euroopan kustannuksella, kirjoittaa Paavo Lipponen tämän viikon Suomen Kuvalehdessä.

Lipposen mukaan USA:n presidentin Barack Obaman strategian päälinja on kumppaneiden etsiminen Aasian-Tyynenmeren alueelta.

”Siellä USA rakentaa rintamaa Kiinan vaikutusvallan kasvun patoamiseksi”, Lipponen päättelee.

Obama osallistuu viikonvaihteessa Portugalissa ensin Naton ja sen jälkeen EU-USA-huippukokoukseen.

”Finanssikriisi heikensi EU:n asemaa entisestään. Sisäinen käymistila ja johtajuuden puute ajavat unionia yhä kauemmaksi sivuraiteelle.”

EU:lla on Lipposen mielestä vaikeuksia pysyä niissä pöydissä, joissa asioista päätetään.

”Kööpenhaminan ilmastokokouksessa viime vuonna EU:ta ei otettu mukaan loppupäätelmien tekoon. Lähi-idässä EU:n rooli on olematon. Afrikassa, EU:n luonnollisella vaikutusalueella, Kiina jyrää EU:n mennen tullen tarjoten mantereen maille rahoitustukea ja muuta tukea vastineeksi pääsystä hyödyntämään niiden luonnonvaroja.”

Entinen pääministeri (sd) on tuohtunut siitä, että EU vahingoittaa omaa kilpailukykyään keksimällä elinkeinoelämälle yhä uusia kustannuksia, ”kuten energian hintaa nostavia toimia”.

”EU:n kohtalonkysymys on, kykeneekö unioni vahvistumaan sisäisesti voidakseen toimia strategisesti omia etujaan puolustaen. Siihen tarvitaan valmiutta liikkua ulos vanhoista asetelmista.”

Lipponen tarjoaa Venäjää EU:n kuonnolliseksi kumppaniksi: maan luonnonvarojen hyödyntäminen ja modernisaation edistäminen ovat lähentymiselle perusta.

”EU:n strateginen etu edellyttäisi yhteistyön tiivistämistä sekä USA:n että Venäjän kanssa, mieluiten ottaen myös Turkin kumppaniksi. Siihen vaadittavaa yhtenäisyyttä ja päättäväisyyttä ei nyt juuri ole EU:ssa näköpiirissä”, Lipponen toteaa.

Paavo Lipposen kirjoitus julkaistaan tämän viikon Suomen Kuvalehdessä (ilm. perjantaina 19.11.2010). Koko kirjoitus julkaistaan viikonloppuna myös Suomenkuvalehti.fin Eri mieltä! -blogissa.