Kanava: Päätoimittajien Yle-puheet johtavat harhaan – valtiontukisäännöt eivät kiellä tekstisisältöjä, markkinahäirinnästä ei näyttöä

Google ja Facebook ovat kaupalliselle medialle suurempi uhka kuin Yle, kirjoittaa dosentti Heikki Hellman Kanava-lehdessä.

Euroopan unioni
Teksti
Heikki Hellman

”Maissa, joissa julkisen palvelun verkkouutisilla on vahva asema, myös kaupallisen median verkkouutiset menestyvät. Suomi on tällainen maa”, kirjoittaa tiedotusopin dosentti ja Yleisradion hallituksen entinen jäsen Heikki Hellman Kanava-lehdessä. Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan.

 

Yleisradiota koskevaa lakia ollaan paraikaa muuttamassa. Se on näkynyt myös julkisessa keskustelussa.

Erityisen näkyvästi kunnostautuivat kesän aikana suurten lehtien päätoimittajat. Lukuisissa puheenvuoroissa he ovat tähdentäneet, kuinka Ylen saama valtiontuki on ”lainvastaista” siltä osin kuin sitä on käytetty tekstimuotoisen verkkosisällön tuottamiseen. Heidän mukaansa Yleisradio on markkinahäirikkö, joka estää lehdistöä kehittämästä omia kaupallisesti kannattavia palveluitaan.

”Valtio ei voi tukea sellaista, mistä ei ole markkinoilla puutetta”, Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu esimerkiksi kirjoitti (AL 28.7.) vedoten Euroopan komission valtiontukisääntöihin.