Oudot Google-haut: Heijastaa enemmän ajattelun kuin tekojen kurittomuutta

Google
Teksti
Kirsi Kallio

Kuinka saada kuume -keskustelu alkoi Suomi24.fi-verkkopalvelussa vuonna 2004. Sama kysymys oli myös yksi suomalaisten ylivoimaisesti suosituimmista Google-hakusanoista vielä vuonna 2012.

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkija Mika Pantzarin mielestä tämä heijastaa enemmän ajattelun kuin tekojen kurittomuutta. Kaikki osallistujat tuskin toteuttavat reseptejään: kuumetta nostetaan keinotekoisesti syömällä esimerkiksi tupakkaa tai nuuskaa, teetä tai appelsiinin kuoria.

”Nettimaailma on korostanut puheen, aitojen intressien ja tekojen irtautumista toisistaan. Tämän takia nettimaailmaa ei aina kannata tulkita liian vakavasti. Nettipuhe on lajityyppinsä samalla tavalla kuin vaikkapa ironia tai huumori. Näin ajateltuna esimerkiksi vihapuhe on enemmän puhetta kuin vihaa”, Panzar sanoo.

Kuinka laihtua nopeasti -hakusanat olivat eniten haettujen listan top kympissä. Pantzaria se ei yllätä. Laihdutusohjeet ovat iltapäivä- ja naistenlehtien vakioaiheita, jotka toistuvat viikoittain ja vuodesta toiseen.

Yllättävää ei ole sekään, että laihdutusvinkkejä etsittiin netistä nimenomaan toukokuussa, ennen rantakautta. Kuumekeskustelun piikki taas vastaavasti osuu joulukuun puoliväliin.

Google on listannut vuoden 2012 haetuimmat henkilöt, sanat, tv-ohjelmat, urheilijat, urheilujoukkueet sekä haetuimmat ”kuinka”- ja ”mikä”-haut.

Robin on suosittu myös Googlessa

Googlen henkilöhauissa Robin oli suosituin Petri Nygårdin pitäessä kakkossijaa. Pantzar veikkaa, että googlaajista suurin osa on ollut nuoria. Hänen mielestään googlatuimmissa tv-ohjelmissa ovat myös olleet asialla nuoret: Big Brother on kakkosena sekä haetuimpien että eniten nousevien hakujen listalla. Vanhempi polvi olisi Panztarin mukaan todennäköisesti googlannut Dowton Abbeyta.

Vuosi 2012 oli avokadopastan juhlaa. Ruokaohje levisi internetissä kulovalkean tavoin ympäri Suomea. Reseptiä jaettiin muun muassa lukemattomissa ruokablogeissa, nettikeittokirjoissa ja lehdissä. Suosio näkyi myös Google-hauissa: avokadopasta oli nousevien reseptien ykkönen viime vuonna.

Reseptin liittyvästä tarinasta tuli legenda. Avokadopastan reseptin luoja, helsinkiläinen ravintoloitsija ja kokki Alexander Gullichsen kertoi tarjonneensa pastaa tulevalle vaimolleen Hannalle. Illallinen oli niin hyvä, että sen jälkeen sovittiin hääpäivästä.

”Kun vielä kauppias, Stockmann, hyödynsi avokadopastan reseptiä mainoksissaan, suosio oli moninkertainen”, lisää Pantzar.

Googlen haetuimpien ruokaohjeiden kärjessä ovat perinteiset kotiruoat: ykkösenä lihapullat, sitten makaronilaatikko, kolmantena kaalilaatikko.

Pantzarin mielestä tästä voi päätellä, että kotipesästä maailmalle lentäneet poikamiehet googlaavat reseptejä äidin tekemistä ruoista. ”Eiväthän äidit tarvitse reseptiä, hehän osaavat nämä jo ulkoa”, Pantzar arvelee.

Google-hakujen perusteella nousevien mobiililaitteiden kärjessä on Lumia 920, ennen Lumia 800:a. Yhä useampi Google-haku maailmalla ja Suomessa tehtiin viime vuonna mobiililaitteilla, kuten kännyköillä ja tableteilla. Tyypillisesti haetaan karttapalveluja. Myös video- ja kuvahaut ovat lisääntyneet.

Juttu perustuu Googlen järjestämään lehdistötilaisuuteen 13.12.2012 sekä Mika Pantzarin haastatteluun.