Osmo Soininvaara: Työaikaa pitäisi lyhentää

Perheyritysten liiton Leena Mörttinen pidentäisi työaikaa ja lisäisi paikallista sopimista.

Euroopan unioni
Teksti
Vappu Kaarenoja

Näin ei pitänyt käydä. Toukokuusta lähtien Suomessa on pohdittu, pitäisikö työaikaa pidentää. Siitä huolimatta, että eräskin talousviisas lupaili jotain ihan muuta.

Vuonna 1930 ekonomisti John Maynard Keynes kirjoitti arvionsa siitä, minkä verran hänen lapsenlapsensa työskentelisivät sadan vuoden päästä: vain viisitoista tuntia viikossa. Teknologian tuoman tehokkuuden ansiosta kaikki tarvittava ehdittäisiin tuottaa kolmen tunnin työpäivän aikana.

Kehitys on ollut Keynesin ennustuksen mukaista. Koko ajan on tehty vähemmän töitä. 1880-luvun lopussa päivä oli teollisuudessa 12-tuntinen mutta lyheni pian vuosisadan vaihteen jälkeen kymmeneen tuntiin. 1920-luvulle tultaessa oli toteutunut työväen vaatimus kahdeksan tunnin työpäivästä – tosin silloin uurastettiin myös lauantaisin.

Lauantait vapautuivat 1970-luvulla, ja 1990-luvulla ilahdutettiin kirkkoa ja duunaria palauttamalla helatorstai ja loppiainen lauantailta keskelle viikkoa, kirkkokalenterin mukaisille paikoille.

Siitä, kun Keynes esitti arvionsa, suomalaisten vuosityöaika on vähentynyt noin 600 tunnilla. Mutta yhä ollaan kaukana ekonomistin vision toteutumisesta. Viime vuonna suomalainen kokopäivätyössä oleva työntekijä teki keskimäärin 37,4-tuntista viikkoa.