Osapuolet tyrmistyivät: Museovirasto haluaa eroon presidentti Svinhufvudin kotimuseosta

Jyri Häkämies
Teksti
Pekka Anttila

Museovirasto haluaa luopua presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseosta. Suomen Kuvalehden haltuunsa saamassa Museoviraston sisäisessä muistiossa todetaan, että Kotkaniemen museon arvo liittyy lähinnä henkilöhistoriaan. Rakennus ei sen mukaan ole erityisen arvokas tai harvinainen.

”Rakennuksena melko tavanomainen jugendtyylinen huvila ei ole Ainolan veroinen. Sisätilojen asu ei vastaa ammatillista museotasoa”, muistiossa todetaan.

Muistiossa kerrotaan, että Luumäellä sijaitseva Kotkaniemi nostaa esiin kysymyksen presidentin perinnöstä ja siitä, onko Museoviraston hallinnoitava museota vain sen vuoksi, että sen kohteena tai teemana sattuu olemaan yksi presidenteistämme.

”Presidentti-instituutiota varten tuskin tarvitaan omaa museota.”

”Toimenpiteet: luovutaan kiinteistöstä.”

Svinhufvudin muistosäätiön puheenjohtaja Martti Häikiö on tyrmistynyt Museoviraston ratkaisusta.

”Kokoonnumme mahdollisimman pian hätäistuntoon pohtimaan mitä me voimme tehdä asialle. Nyt on toimittava kiireemmän kaupalla, tämä on iso ja vakava asia”, Häikiö sanoo.

Säätiö haluaisi kehittää rakennuksesta itsenäistymisvaiheen valtakunnallisen museon. Svinhufvudin presidenttikausi ei ole ainoa tekijä. Hän toimi myös eduskunnan puhemiehenä vuosina 1907-1912.

”Hän oli lisäksi itsenäisen Suomen ensimmäinen valtion päämies valtionhoitajana ja maan ensimmäinen pääministeri. Tämän vuoksi asiaan suhtaudutaan äärimmäisen vakavasti.”

Luumäen kunnanjohtaja Terttu Heimola on hämmästynyt tilanteesta.

”Museovirasto ole ollut kuntaan missään yhteydessä eikä meiltä ole pyydetty asiasta lausuntoa”, Heimola ihmettelee.

Heimolan mukaan kunta haluaa seuraavaksi aloittaa neuvottelut Museoviraston kanssa toiminnan jatkamisesta. Asiaa perustellaan sillä, että kyseessä on kulttuuriperintö, jota täytyy hoitaa valtion varoilla.

”Tämä ei ole luumäkeläisten, vaan koko Suomen asia. Kyse on suomalaisesta itsenäisyystaistelijasta ja kulttuuriperinnöstä, joka sijaitsee fyysisesti Luumäellä. Me arvostamme suuresti Svinhufvudin elämäntyötä. Kyllä tässä on tarkoituksena katsoa ja kääntää kaikki kortit. Sen jälkeen tutkimme mihin riittävät kunnan rahkeet”, Heimola sanoo.

Svinhufvudin Kotkaniemi siirtyi valtion haltuun 2000-luvun alussa pelastustoimenpiteenä, kun se oli menossa pakkohuutokauppaan. Pelastushankkeen taustalla vaikutti ryhmä nimekkäitä suomalaisia poliitikkoja kuten Sauli Niinistö, Jyri Häkämies ja Riitta Uosukainen.

Taustalla oli muun muassa pelko museon siirtymisestä venäläisten haltuun. Samoihin aikoihin kun Kotkaniemi joutui pakkohuutokauppaan erilaiset venäläiset tahot ostivat maa-alueita samalta suunnalta.

Eräs Museoviraston tutkija kertoo, että Kotkaniemen hankkimista valtion omistukseen vauhditti epäily, että itsenäisyyden symboli saattaisi päätyä venäläisen oligarkin kesähuvilaksi.

Aiheesta lisää Ylen uutinen (23.9.2010)